PUT U SVEMIR

50 GODINA ČOVJEKA NA MJESECU:
The Right Stuff, 1983.
Philip Kauffman, 180 min. US
Scenarij: Philip Kaufman i William Goldman, prema romanu Toma Wolfea
Uloge: Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid, Fred Ward
   Tijekom 1950-ih Amerikanci i Sovjeti vode utrku u osvajanju svemira. Pitanje je trenutka kada će Sovjeti lansirati čovjeka u orbitu, stoga NASA oformljuje specijalan tim austronauta – pod nazivom Mercury 7 – sastavljen od iskusnih probnih pilota...
   Iako se film doima epskim djelom koje slavi prve dane američkog prodora u svemir, Kaufmanova ekranizacija hvaljenog romana T. Wolfea složenošću nadilazi takvu prvotnu odrednicu. Redatelj usporedno prati dvije priče, jednu vezanu uz najboljeg test pilota svih vremena Chucka Yeagera, i drugu koja ironično ocrtava grčevite američke  napore da u svemirskoj utrci nadmaše daleko odmakle suparnike. Kaufman simpatizira Yeagera kao junaka »staroga kova«, posljednjeg predstavnika izumiruće Amerike koja je štovala pionirski duh i individualne dosege te mu kontrastira buduće astronaute, koji su, iako odreda kompetentni piloti, svedeni na ulogu putnika u letećoj bombi – korporativna Amerika ne polaže više vjeru u pojedinca već u timski rad i glamuroznu promidžbu. Film je nominiran za 8 Oscara... (M.Sablić, HFL)
   Utemeljen na istoimenoj knjizi Toma Wolfea, veličanstven film o pionirskim godinama američkog leta u svemir junačkim pothvatima pristupa vrlo neobično za holivudske standarde. Priču o požrtvovnim i srčanim, uzoritim macho prvacima svog posla iznosi uz obilje ironičnog humora, a unatoč često naglašenoj karikaturalnosti i povremenom nasmijavanju do suza, pun je poštovanja i iskrenog divljenja kako prema svemirskom programu i poznatim astronautima, tako i prema usamljenom vuku, neprepoznatom junaku Yeageru. Zabavan i ozbiljan, dinamičan, sadržajno bogat i zadivljujuće organiziran, "Put u svemir" nevjerojatnom lakoćom miješa stilove i raspoloženja, te donosi niz nezaboravnih ikonoklastičnih prizora i pobuđuje zanimanje za temu, a jedini (manji) nedostatak mu je gubljenje fokusa i tempa u završnici.. (Janko Heidl, www.vecernji.hr)

https://www.imdb.com/title/tt0086197/?ref_=nv_sr_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA