REKONSTRUKCIJA

Reconstituirea, 1968.

FILMSKI KLUB:
Reconstituirea, 1968. Lucian Pintilie, 99 min. RU
Scenarij:
Horia Patrascu, Lucian Pintilie
Uloge: George Mihaita, Vladimir Gaitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Stefan Moisescu, Nikolaus Wolcz, Ion Radulescu
   Za vrućeg, ljetnog dana u seosku gostionicu kombijem stižu javni tužitelj, policajac, učitelj, filmski snimatelj i dva mladića uhićena zbog sinoćnje pijane tučnjave u gostionici tijekom koje su ozlijedili konobara. Umjesto zatvorske kazne, kao odgojnu mjeru dvojac je dužan za kameru odigrati sinoćnji incident kako bi se snimio dokumentarni film o štetnim učincima alkohola. Konobar, lokalni policajac, usamljena djevojka koja dan koristi za kupanje i ostali prolaznici iskazuju zanimanje za snimanje filma.
   Najčuveniji i najbolji film Luciana Pintille, “Rekonstrukcija”, snimljen je prema kratkoj priči Horia Pătraşcua, inspiriranoj stvarnim događajem s konca 1950-ih, odnosno rekonstrukcijom iz 1963. Priča o dvojici mladića, koji dan nakon uhićenja zbog pijane tučnjave, umjesto zatvorske kazne, u pratnji javnog tužitelja, policajca, učitelja i filmskog snimatelja stižu u lokalnu gostionicu odigrati za kameru sinoćnji incident kako bi se snimio dokumentarni film o štetnim učincima alkohola, toliko je ozlojedila cenzore da je navodno Nikolaj Ceauşescu osobno odbio autorizirati premijeru filma. Međutim, nakon međunarodnog pritiska, osobito radija Slobodna Evropa, dobiva ograničenu distribuciju, a iako je s uspjehom prikazan i na festivalu u Cannesu, gdje ga je većina kritičara svrstala u sam vrh evropskog stvaralaštva 1960-ih, svega nakon mjesec dana povučen je iz kina, da bi četrdeset godina kasnije, 2008. godine, u anketi rumunjskih filmskih kritičara te oštroj konkurenciji filmova iz tzv. rumunjskog novog vala, bio proglašen najboljim rumunjskim filmom svih vremena.(MR/HFS)
https://www.imdb.com/title/tt0063493/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA