SLATKA PTICA MLADOSTI

Sweet Bird of Youth, 1962.

50 GODINA KINOTEKE
Sweet Bird of Youth, 1962. Richard Brooks, 120 min. US
Scenarij:
Richard Brooks prema istoimenoj kazališnoj predstavi Tennessee Williamsa
Uloge: Paul Newman, Geraldine Page, Shirley Knight
   Chance Wayne, lutalica je koji se vraća u svoj rodni grad nakon godina koje je proveo pokušavajući uspjeti kao glumac. Njemu se pridružila bivša filmska zvijezda, Alexandra Del Lago. Dok nagovara Alexandru, koja putuje pod pseudonimom Princess Kosmonopolis, da mu pomogne u karijeri, Chance odluči pokušati osvojiti svoju bivšu djevojku, Heavenly, kći lokalnog političara Toma Finleya.
   Kao redatelj Richard Brooks debitira s psihološkom dramom "Kriza" (1950. godine). Najpoznatiji su mu filmovi zapravo adaptacije već poznatih i priznatih romana i drama Dostojevskog, Sinclaira, Conrada, Capotea i T.Williamsa, temeljite i za hollywoodske pojmove vanredno uspješne. Njegov „stil“ prvenstveno se oslanja na vrhunska ostvarenja muških glavnih uloga, lebdeći neprestano između krute tradicionalnosti i određenih suvremenih nastojanja. (Ivan Martinac)
   Brooksova režija potpuno je u sjeni sjajnih glumačkih izvedbi. (Tom Milne, Time Out)
   Sjajan, zadivljujući komad filmske zabave. (Variety)
   Jedna od najboljih izvedbi Paula Newmana ikad - ovdje je zaslužio  Oscara! Tako dramatično zabavan, ali emocionalno iscrpljujući film! (Ryan D., rotten tomatoes)

https://www.imdb.com/title/tt0056541/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA