SRETAN PRINC

The Happy Prince, 2018.

The Happy Prince, 2018. Rupert Everett, 105 min. UK/IT/BE/DE
Scenarij:
Rupert Everett
Uloge: Rupert Everett, Colin Firth, Colin Morgan, Edwin Thomas, Emily Watson
   U jeftinoj hotelskoj sobi pariškog hotela, Oscar Wilde leži na samrtnoj postelji i prisjeća se svog života. Je li on nekad bio najslavniji čovjek u Londonu? Je li on umjetnik kojeg je isto društvo koje ga je štovalo kasnije i razapelo? U posljednjim danima svog života, on će se pokušati pomiriti sa suprugom Constance, ponovno doživjeti fatalnu ljubavnu aferu s Lordom Alfredom Douglasom i osjetiti toplinu i privrženost Robbie Ross koja ga je neuspješno pokušala spasiti od njega samog. Putujući kroz Wildeove posljednje trenutke u mislima Engleskom, Francuskom i Italijom, prolaznost požude i pravo bogatstvo istinske ljubavi bit će konačno otkriveni. Ovo je portret mračne strane genija koji je živio i umro za ljubav.
   Motiv literarnog bijega osim ruskog sineasta Alekseja Germana (Dovlatov) rabi i Rupert Everett u iznenađujuće uspjeloj kronici o zadnjim danima Oscara Wildea (glumi ga Rupert Everett). Riječ je o filmu »The Happy Prince«, nazvanom po istoimenoj piščevoj bajci, možda najljepšoj bajci ikad napisanoj. (Dragan Rubeša, Novi List)
   Strastveni projekt scenarista, redatelja i glavne zvijezdu Ruperta Everetta, kojim odaje počast Oscaru Wildeu potresnim pogledom na njegove tragične posljednje dane. (Rotten Tomatoes)
   Solidan biografski film o Oscaru Wildeu sa sjajnim Rupertom Everettom u glavnoj ulozi. Velika transformacija, ne samo fizička. Ne bih se iznenadio da njegov nastup privuče oscarovsku pažnju. To je definitivno izvedba koju upijate. (Alexander Blanchett/imdb)
   Rupert Everett rođen je za ulogu Oscara Wildea. Već sam ga gledao kako glumi Wildea na pozornici, veličanstveno, u "Judinom poljupcu" Davida Harea; sada je napisao i režirao film "Sretni princ" koji se velikim dijelom bavi razdobljem nakon puštanja iz zatvora. On, naravno, ponovno preuzima ulogu Wildea i daje onu izvedbu koja bi mu trebala donijeti Oscara druge vrste.Ovo nije projekt ispraznosti, već pun strasti i ljubavi prema Daje nam Oscara koji je tašt, sjajan i u mukama.Definitivno oskarovski kalibar. Dominira u svakom kadru slike, ali okupljai izvrsnu sporednu glumačku postavu. (Bradley Moscar/imdb)

https://www.imdb.com/title/tt2404639/

   OSCAR WILDE (Oscar Fingall O'Flahertie Wills Wilde, Dublin, 16. listopada 1854.– Pariz, 30. studenog 1900.), irski je književnik, poglavito bajkopisac, dramatičar, pjesnik. Rođen u obitelji intelektualaca, iznimno obrazovan, ubrzo je postao poznat u književnim krugovima po svojoj duhovitosti i osebujnom stilu. Satiričar, predstavnik dekadentizma, ekstravagantnim je životnim stilom, dendizmom i skandalima obilježio svoje vrijeme čak i više nego samim književnim djelom (»svoj sam genij uložio u svoj život, a samo talent u svoja djela«). No njegova homoseksualna veza s mladim lordom Alfredom Douglasom dovela je do skandala, sudskoga procesa i dvogodišnjega utamničenja. Nakon odslužene kazne, razočaran, posljednje godine života proveo je u Francuskoj.
   U bajci „Sretni princ“ Wilde odaje počast Andersenu tako što princ šalje lastavića da u ruke male promrzle djevojčice sa šibicama spusti dragi kamen safir, prinčevo oko, a u bajci „Ribar i njegova duša“ Wilde daje jednu od glavnih uloga Maloj Sireni, odnosno slavuju u bajci „Slavuj i ruža“. Poznato je da su to likovi kojima je vječni život udahnuo već Hans Christian Andersen.
 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

POLAGANJE ISPITA IZ POZNAVANJA HRVATSKOGA JEZIKA I LATINIČNOG PISMA

U POSTUPKU ODOBRENJA DUGOTRAJNOG BORAVIŠTA

Termini ispita:

21.3.2024. u 16.00 sati (prijava do 11.3.2024.)
18.4.2024. u 16.00 sati (prijava do 8.4.2024.)
6.6.2024. u 16.00 sati (prijava do 27.5.2024.)
5.9.2024. u 9.00 sati (prijava do 26.8.2024.)