STOP MAKING SENSE

Stop Making Sense, 1984.

Stop Making Sense, 1984. 100 min. US
   David Bryne dolazi na pozornicu i izvodi solo Psycho Killer. Jerry Harrison, Tina Weymouth i Chris Frantz mu se pridružuju na još dvije pjesme. Potom se ekipi pridružuju još 3 glazbenika i dva back vokala. Svi pjevaju, sviraju, plešu i trče. Mijenjaju instrumente i odjeću. Byrne se pojavljuje u Velikom odijelu. Video wall je često posve crn, no tu i tamo prikazuje riječi, slike ili dječije crteže. Band zakuhava 18 pjesama, tekstovi su čisti, pozornica se giba. U ovom koncertnom filmu Talking Heads jedva da progovaraju, ne posustaju i stalno imaju smisla.
   "Stop Making Sense" je koncertni film koji prikazuje grupu Talking Heads uživo na pozornici. Sniman je tijekom tri večeri u Hollywood's Pantages Theater u prosincu 1983. godine, kada je grupa bila na turneji promovirajući svoj album "Speaking in Tongues". Film je čuven po činjenici da je bio prvi u potpunosti snimljen digitalnim audio tehnikama. "Stop Making Sense" pohvaljen je od strane mnogih rock kritičara kao jedan od najboljih rock filmova.
   Riječ je minimalističkom i humorom prošaranu djelu u kojem David Byrne i društvo umjesto na pirotehniku i atrakcije na videozidu inteligentno i vrlo efektno sve karte stavljaju na Byrneovu nevjerojatnu karizmu, antologijske stihove i njihove jedinstvene izvedbe. Ako i niste osobit ljubitelj Psycho Killera i japanskog noh-teatra, ovo je dokumentarac koji ne smijete propustiti. (Josip Grozdanić, Vijenac 461)
http://www.imdb.com/title/tt0088178/?ref_=nv_sr_1

IN MEMORIAM JONATHAN DEMME
   Kada je 26. travnja u 73. godini preminuo Jonathan Demme, Hollywood je ostao bez velikog i važnog redatelja koji je stvarao kroz pet desetljeća i čiji je rad nemoguće podvesti pod jedan žanrovski nazivnik. Najpoznatiji je po veličanstvenom filmu „Kad jaganjci utihnu“, zasigurno jednom od najutjecajnijih djela američke kinematografije na kraju 20. stoljeća. Ali, radio je i trilere, drame, komedije, dokumentarce i koncertne filmove - njegov je rad istovremeno raznolik, ali i visoko profiliran. 
   Gotovo nitko prije, ali ni poslije Demmea nije uspio uhvatiti živost i energiju glazbenog nastupa uživo kao što je to njemu uspjelo u filmu "Stop Making Sense", koncertnom filmu o Talking Headsima.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA