SUNCE SE PONOVO RAĐA (SUNCE ŽARKO SJA)

The Sun Shines Bright, 1953.

50 GODINA KINOTEKE
The Sun Shines Bright, 1953. John Ford, 90 min. US
Scenarij:
Laurence Stallings i Irvin S. Cobb
Uloge: Charles Winninger, Arleen Whelan, John Russell, Stepin Fetchit, Russell Simpson, Ludwig Stössel, Francis Ford, Paul Hurst
   Fordov film o malograđanskoj politici na američkom Jugu na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Riječ je o adaptaciji kratkih priča Irvina S. Cobba  iz serijala "Judge Priest" (The Sun Shines Bright, The Mob from Massac, The Lord Provides), objavljivanih 1910. u novinama The Saturday Evening. U fokusu je sudac William Pittman Priest koji se zamjerio gotovo svim mještanima tako da mora na ponovne izbore. Njegova konkurencija ima podršku svih bogataša tog malog gradića, i Priest mora upotrijebiti sve svoje lukavštine kako bi se zadržao u svom uredu, a pritom i dalje biti glasnik gradske niže klase i demokratskih vrijednosti.
   Volim male filmove koji mi nisu donijeli pare, poput filmova "Sunce se ponovo rađa" i "Dugo putovanje kući“. (John Ford)
   Moje "trijumfalne kapije" su filmovi: "Poštanska kola", "Dugo putovanje kući", "Potkazivač", "Sunce se ponovo rađa“. Zatim, ja najviše volim "Mirnog čovjeka", a moja djeca "Moju dragu Klementinu“. (John Ford)
   U opusu Johna Forda značajno mjesto pripada filmu "Sunce se ponovo rađa". Nastao iz vizure jednog demokrate na dekadentni Jug koji nosi u sebi rasističkih i inih predrasuda, film nije koncipiran pamfletistički i antagonistički. Suprotnosti se razrješuju tipično fordovski: u ljepoti življenja, u smiješnim obratima, u značajnim sitnicama koje život čine. Ta humoristička nota, ta ljubav za čovjeka iz male sredine, sve se to kontrastira jednom "ozbiljnom" događaju - izboru gradonačelnika. Taj "tihi" Fordov film s Charlesom Winningerom i Arleenom Wheelanom biser je u ogrlici Fordovih filmova (Dugo putovanje kući, Kako je zelena bila moja dolina, Miran čovjek) iz tog ili takvog duhovnog i misaonog okružja. (Svemir Pavić)

https://www.imdb.com/title/tt0046384/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA