SVE O EVI

All about Eve, 1950.

KLASIKA SRIJEDOM
All about Eve, 1950. Joseph L. Mankiewicz, 138 min. US
Scenarij:
Joseph L. Mankiewicz prema kratkoj priči "The Wisdom of Eve" Mary Orr iz 1946. godine.
Uloge: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm, Gary Merrill, Hugh Marlowe, Thelma Ritter, Gregory Ratoff, Marilyn Monroe
   U naslovnoj ulozi je Bette Davis kao Margo Channing, visoko cijenjena, ali ostarjela Broadwayska glumica. Nasuprot nje je Anne Baxter kao Eve Harrington, mlada obožavateljica glumice koja joj ulazi u život i uskoro zaprijeti njezinoj karijeri i privatnim odnosima.
   Film je nominiran je za rekordnih 14 nagrada Oscar od kojih je osvojio njih 6, uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja. „Sve o Evi“ do danas je jedini film u povijesti čije su čak četiri glumice nominirane za nagradu Oscar (Davis i Baxter u kategoriji glavne ženske uloge, a Holm i Ritter u kategoriji sporedne ženske uloge). Drama Josepha L.Mankievicza smatra se jednim od najoštrijih i najmračnijih filmova o show businessu, koja je nastala po kratkoj priči objavljenog u časopisu Cosmopolitan, a koja je bila adaptirana za radio. Četiri su je godine drugi studiji izbjegavali sve dok kombinacija Mankiewiczeva ciničnog, duhovitog scenarija i izvrsne glumačke ekipe nije priču pretvorila u silan uspjeh...
   Podrijetlo priče „Sve o Evi“ vezano je za anegdotu glumice Elisabeth Bergner o kojoj je kratku priču napisala Mary Orr. Dok je nastupala u predstavi „The Two Mrs. Carrolls“ tijekom 1943. i 1944. godine, Bergner je dopustila mladoj obožavateljici da postane dio njezine svakodnevice zaposlivši je kao svoju asistenticu. Ipak, kasnije se pokajala zbog te odluke nakon što ju je djevojka pokušala potkopati. Govoreći o njoj samo kao o "okrutnoj djevojci", Bergner je ispričala svoju anegdotu Orr koja ju je iskoristila kao bazu sa svoju kratku priču "The Wisdom of Eve" (1946). U priči Orr djevojku čini još nemilosrdnijom i dopušta joj da ukrade karijeru starije glumice.
   Lijepa produkcija Darryla Zanucka, odlična glazba i klasna, superiorna filmska satira. (Bosley Crowther / The New York Times)
   Najveća uloga u karijeri Bette Davis. (Roger Ebert / Chicago Sun Times)
   Scenarij sumira cijeli niz bolno prepoznatljivih kazališnih tipova - od starenja, egoizma i izvana poslušnog, a iznutra sklonog spletkama moćnog kritičara lažnog šarma. (Rebecca Flint Marx / Allmovie)
   ... zavlačenje u mračne kutke zabavne industrije i stavljanje pod svjetlo problem starenja, pogotovo kad su u pitanju glumice. (Marc Lee / Daily Telegraph)
   Mankiewiczeva specijalnost britke su društvene komedije, žanr u kojem mu ni jedan Amerikanac nije ravan. „A Letter to Three Wives“ zasigurno je remek-djelo, no „All about Eve“ ipak nema premca. Ta zakulisna drama pruža pesimističan i mračan pogled na slavu i načine, rijetko čestite, na koje se do nje dolazi. Iako se radnja događa na Broadwayu, a ne u Hollywoodu, čini se da je taj film pomalo zločesti komentar industrije kojoj je Mankiewicz, inače obrazovan na jednom od najboljih sveučilišta u Americi, i sam pripadao. Donosi pomalo zavidan pogled na komercijalnu filmsku industriju i njezinu opsjednutost zvijezdama, piscima i redateljima i ostalim pripadnicima skupine čiji je, čitavo desetljeće, slavni pripadnik bio i sam Mankiewicz. (R. Barton Palmer / 501 Movie Directors)
   Kao jedan od predstavnika starog Hollywooda, „All about Eve“ podsjetio nas je koliko se filmska industrija promijenila do danas. Osim naravno zaboravljene crno-bijele tehnike u kojoj je i ovaj film sniman, čini se kako su stariji filmovi davali više pažnje dubini i kompleksnosti svakog karaktera. Tako su likovi od Eve i Margo sve do Addisona prikazani s jednakom važnošću za cjelokupan rasplet događaja. (Lucia Ursić / ziher.hr)
   Zasluženo se drži jednim od najuspjelijih i najvažnijih filmova svih vremena. Izuzetno inteligentna drama s prizvukom satire neosporno je remek-djelo, pedantno sročeni komad staromodnog, sofisticiranog i glamuroznog Hollywooda, ostvarenje koje obiluje slikovitim karakterima, iskričavim dijalozima, duhovitim replikama i subverzivnim detaljima o prijetvornosti i licemjerju u njujorškim kazališnim krugovima, te uz maestralnu Mankiewiczevu režiju, dojmljivu fotografiju oskarovca Miltona R. Krasnera i glazbu deveterostrukog oskarovca Alfreda Newmana nudi i fantastične glumačke interpretacije. (divan.fyi)
   Mankiewicz je do vrhunca doveo i umijeće uobličavanja duhovitih, ironičnih dijaloga koji filmu daju ugođaj sofisticirane komedije i u cjelini određuju mizanscenu. (Bruno Kragić / HFL)

https://www.imdb.com/title/tt0042192/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA