UMORNA SMRT

Der müde Tod, 1921.

50 GODINA KINOTEKE
Der müde Tod, 1921. Fritz Lang, 97 min. DE
Scenarij:
Thea von Harbou, Fritz Lang
Uloge: Lil Dagover, Walter Janssen, Bernhard Goetzke, Hans Sternberg, Carl Rückert, Max Adalbert, Wilhelm Diegelmann, Erich Pabst, Karl Platen
   Langov prvi veliki film, prepun zastrašujućih slika i nadahnut njemačkim romantizmom, potresna je priča o mladoj ženi kojoj smrt otima  mladoženju. Moleći za povratak svog ljubavnika, očajna udovica prihvaća smrtni izazov, upuštajući se u niz spektakularnih avantura.
   Prema nekim izvorima, film je inspiraciju našao u bajci „Der Gevatter Toda“, koji se pojavila daleke 1812. godine u djelu braće Grimm „Kinder-und Hausmärchen“. Prema drugim, film je inspiriran indijskom mitološkom pričom o Sati Savitri, kao i osobnim iskustvom redatelja nakon smrti majke.
   S produkcijskim dizajnom Roberta Herltha, Waltera Röhriga i Hermanna Warma „Umorna smrt“ je s pravom poznat po svojim atmosferskim postavkama i čarobnim posebnim efektima.
   Langova tajanstvena, nijema melodrama iz 1921. parabola je o ljubavi i smrti koja osvaja ambicijom, enigmom i sofisticiranošću. (The Guardian)
   Sablasno remek-djelo Fritza Langa uveliko je utjecalo na Hitchcocka i Buñuela. (BFI)
   Tematski jednostavna parabola o ljubavi koja je jača od smrti, snimljena 1921. godine, u iznimno izražajnim slikama velike ljepote. Svi ljubitelji filma trebali bi vidjeti ovo djelo. (Evangelischer Filmbeobachter)
   Nijemi film Fritza Langa vizualno je impresivan, ekspresionističko-romantični prikaz motiva sudbine. (Lexikon des internationalen Films)
   Kad sam ga vidio, odjednom sam znao da želim snimati filmove. Nisu me same tri priče toliko dirnule, već glavna epizoda - dolazak čovjeka u crnom šeširu (kojeg sam odmah prepoznao kao Smrt) u flamanskom selu - i prizor na groblju. Nešto o ovom filmu govorilo je o nečemu duboko u meni; razjasnilo je moj život i moju viziju svijeta. (Luis Buñuel)

https://www.imdb.com/title/tt0012494/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA