USLAST

Délicieux, 2021.

RENDEZ-VOUS AU CINEMA 2022.
Délicieux, 2021. Éric Besnard, 112 min, FR
Scenarij:
Éric Besnard , Nicolas Boukhrief
Uloge: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Guillaume de Tonquedec, Christian Bouillette, Lorenzo Lefèbvre, Marie-Julie Baup, Laurent Bateau, Manon Combes, Félix Fournier, Christophe Rossignon, François De Brauer
   Godine 1789. u Francuskoj, neposredno prije revolucije, gastronomija je bila isključivo domena aristokrata; doista, prestiž plemićke kuće u potpunosti ovisi o kvaliteti i ugledu njezina stola. Dakle, kada talentirani, ali ponosni kuhar Manceron posluži neodobreno jelo vlastite kreacije na večeri koju organizira samozvani vojvoda od Chamforta, posljedice su brutalne, a on je odmah oizdbačen.
   Manceron se povlači u lokalnu gostionicu koju putnici posjećuju tek rijetko, i gdje je juha od povrća uobičajeni obrok. Ali kada stigne tajanstvena žena i ponudi platiti da bi  postala njegova pomoćnica, pozornica je spremna za ugodnu priču o ponovnom rasplamsanju strasti, mentorstvu i osveti... i o stvaranju prvog restorana u Francuskoj.
   Gurmanska drama koja je jednako ukusna kao i jela pripremljena u njoj. (Randy Myers / San Jose Mercury News)
   Punu ocjenu mora dobiti onaj tko je pripremio hranu za film, kao i snimatelj Jean-Marie Dreujou čiji je rad veliki doprinos ovom doduše konvencionalnom, ali ugodnom pogledu u prošlost. (David Stratton  / Australian)
   Neodoljiva, raskošno postavljena komedija koja sugerira revolucionarni mladenački žar, tradicionalno kulinarsko umijeće i ženske tajne – sve to stoji iza francuske kulture hrane. (Jane Freebury / Canberra Times)

https://www.imdb.com/title/tt10738536/?ref_=fn_al_tt_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA