VAN SEBE

Mot naturen, 2014

POSEBNA PROJEKCIJA / FB / KZV
Mot naturen / Out of Nature, 2014. Ole Giæver,  80 min. NO
Scenarij:
Ole Giæver
Uloge: Ole Giæver, Marte Magnusdotter Solem, Sivert Giæver Solem, Rebekka Nystabakk, Ellen Birgitte Winther
   Ole Giæver, redatelj, scenarist i glavni glumac u svom filmu „Van sebe“ kreće na čudan i duhovit put...
   Ole tumači Martina, glavnog lika koji je na rubu krize srednjih godina. Nakon dosadnog radnog dana ispunjenog sanjarenjima, Martin odluči spakirati ruksak i otići u prirodu. Ali čeka ga mirna i na trenutke opasna avantura, jer koliko god zabavno bilo trčati gol po divljini, uvijek možete naletjeti na strance u neočekivanim trenucima. Bez cenzure, egzistencijalan i duhovit, ovo je film o tome što znači biti ljudsko biće i o svemu što nas pokreće i muči... (FMFS Press)    
   S mislima i maštarijama u rasponu od trivijalnih i infantilnih do egzistencijalnih i dubokih, „Van sebe“ je iskren i duhovit portret mladića koji želi izaći iz kalupa... (MFF Press)
   Ono u čemu je ovaj film efikasan je kontrast koji postiže između tog unutarnjeg kosa Martinovih misli i idilične, stabilne i nepokolebljive prirode. U tom smislu su kadrovi proljetno-ljetnje Norveške sa svim tim šumama, brdima, planinama i potocima apsolutno impresivni i čak primamljivi i meni, skeptičnom prema bespućima. Takođe, makar u ranoj fazi „Van sebe“ je nabijen humorom i manično montiran što gledanje nečega što je bazično monodrama (doduše u pokretu i sa ponekim prolaznikom) čini prihvatljivim i širokoj publici... (Marko Stojiljković, FilmNaDan)
   Nedavno sam gledao sjajan norveški film "Mot naturen/Out of Nature" i razveselilo me kada sam čuo da je otkupljen za distribuciju u našim kinima pod naslovom  "Van sebe". Svakako za pogledati; istinski pametan, duhovit, originalan i osvježavajuć film. To je pravi "one man show" Ole Giaevera koji je scenarist, režiser i glavni  gluma... (Nenad Korkut)

   Amanda Awards (Norveški oscar), 2015. Nominacija / Najbolji film, najbolji scenarij
   Berlin International Film Festival 2015. Label Europa Cinemas (Ole Giæver)
   Edinburgh International Film Festival 2015. Nominacija / Najbolji međunarodni film
   Trondheim Internasjonale Filmfestival 2015. Najbolji glumac (Ole Giæver)

http://www.imdb.com/title/tt3596492/

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA