VUČJA DRUŽINA

The Company of Wolves, 1984.

BRITANSKI FILM OSAMDESETIH
The Company of Wolves, 1984. Neil Jordan, 95 min. UK
Scenarij:
Neil Jordan prema priči Angele Carter
Uloge: Sarah Patterson, Angela Lansbury, David Warner, Tusse Silberg, Micha Bergese
   Bizarna i poetična bajka koja inspiraciju vuče iz folk priča o vukodlacima praktično je mračnija obrada Crvenkapice uz motive odrastanja i seksualnog sazrijevanja...
   Mlada Rosaleen zaspi i sanja da živi u šumi s ocem, majkom i sestrom koju nedugo potom ubiju vukovi. Dok joj roditelji žaluju, ona posjećuje baku koja joj daje crveni šal i savjet da se pazi stranaca. Prilikom druge posjete baki, susreće privlačna lovca s kojim sklapa okladu: dobit će poljubac ako stigne do bake prije nje...
   Film vizualno izgleda skoro pa savršeno, atmosfera je hvale vrijedna. Najviše mi se sviđao zadnji dio filma, kada Rosaleen najdirektnije asocira na crvenkapicu. Jednostavno moraš uživati u moderniziranoj obradi te teme, posebice opskurnom razgovoru između djevojke i vuka... (www.horrorhr.com)
   Svojim filmom 'The Company of the Wolves' (1984.), filmskoj publici i kritici Jordan daje do znanja da je riječ o zaista darovitome redatelju. 'Vuk nije ono što se čini', poručuje ova moderna verzija bajke o Crvenkapici, nastala prema priči spisateljice Angele Carter, u kojoj je Jordan na vrlo nadrealan i provokativan način iz tradicionalnih bajkovitih motiva izvukao reference na odrastanje, pubertet i bujajuću seksualnost. Motivu čudovišta kao nečem što prkosi normativnom poretku Jordan će se vraćati i u kasnijim filmovima od kojih većina ni ne spada u domenu strave i užasa... (www.filmski.net)

http://www.imdb.com/title/tt0087075/?ref_=fn_al_tt_1


BRITANSKI FILM OSAMDESETIH
   Ova četiri filma u ciklusu britanskog filma osamdesetih godina prošlog stoljeća pokazuju kako ta kinematografija uspijeva stvarati velik broj vrijednih filmova istaknutih posebnosti u prikazu društva i mentaliteta, ali i kako je u toj situaciji teško zadržati istaknute autore u okvirima nacionalne produkcije.... (Tomislav Kurelec, HFS)
http://kinotuskanac.hr/article/britanski-filmovi-osamdesetih

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA