ZBORNICA

Zbornica, 2021.

Zbornica, 2021. Sonja Torokić, 126 min. HR
Scenarij:
Sonja Torokić
Uloge: Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz
   Suočena s restrikcijama školskog sistema te okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagogica Anamarija ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.
   Film je svjetsku premijeru imao na 55. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyima na kojem je osvojio posebno priznanja glavnog i Ekumenskog žirija.
   Scenarij filma rezultat je brojnih razgovora s prosvjetarima i čitanja tisuća 'skrivenih' forumaških ispovijedi. Sve te priče opterećene su klaustrofobijom i nepomičnošću sustava, bez obzira na individualne napore pojedinaca. Zato se tako dobro u zbornici ogledava i čitavo društvo, svi se u tome možemo prepoznati. (redateljica i scenaristica Sonja Torokić)
   Riječ je o artistički obojenoj, dvosatnoj drami koja uz sugerirajuću glazbenu podlogu, još bolju scenarističku podlogu te izvrsne glumačke kreacije bačene u mrežu prenapregnutih međusobnih odnosa i pozicija neće nikoga ostaviti ravnodušnim – niti prosvjetara, niti bilo kojeg člana društva. (Ervin Pavleković, Nivi List)
"Zbornica" je kruna dosadašnje Tarokićkine filmografije, veoma zahtjevan, ambiciozan i promišljeno režiran dramski film s iskricama društvene satire i crnog humora. Imponira ambicija redateljice, kao i njezina zrela egzekucija. (Marko Njegić, SD)
   Impresivna debitantska drama. (Variety)

https://www.imdb.com/title/tt14950912/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA