ZFF PUTUJE / FILM IZNENAĐENJA 1: TITANE

Titane, 2021.

Titane, 2021. Julia Ducournau, 108 min. FR/BE
CANNES 2021. ZLATNA PALMA
Scenario:
Jacques Akchoti, Simonetta Greggio, Jean-Christophe Bouzy, Julia Ducournau
Uloge: Vincent Lindon, Agathe Rousselle
   Svi se na filmskom festivalu u Cannesu nadaju da će vidjeti nešto zaista uzbudljivo i nekonvencionalno. Ali kad god se takav film pojavi, uglavnom ga režira muškarac: obično Gaspar Noe, Xavier Dolan ili Nicolas Winding Refn. Nekad Lars von Trier ili Tarantino. Još ranije Cronenberg ili Lynch. Ne više. Francuska redateljica Julia Ducournau (Raw, 2016.), vratila se s drugim, uvrnutim filmom ekstremne fotografije, „Titane“, i izazvala na ovogodišnjem festivalu u Cannesu ludu atmosferu (9-minutni standing ovation) s puno urlika, pljeska, vikanja i nelagodnog cerekanja. Ali ono što je najvažnije od svega, nosi kući Zlatnu Palmu kao pobjednik festivala.
   Julia Ducournau je ovim filmom postala tek druga redateljica i tek četvrta žena (glumice Léa Seydoux i Adèle Exarchopoulos nagrađene su Zlatnom palmom za suradnju s redateljem Abdellatifom Kechicheom na filmu „Adelin život“ 2013. godine.) koja je osvojila Zlatnu palmu u Cannesu. Ali, jedina je u povijesti Cannesa dobila Zlatnu palmu samostalno: Jane Campion osvojila je nagradu 1993. za „Piano“ – tada je Palma ravnopravno dodjeljena i Chen Kaigeu za film „Zbogom moja konkubino“ (Ba wang bie ji).
   Radnja filma prati pridošlicu Alexiu. U glavu joj je ugrađena titanijska pločica (otud i naslov filma) nakon automobilske nesreće u djetinjstvu koju je izazvao njen otac, a i sama je djelimično odgovorna. To joj na neočekivani način mijenja život, i selimo se u vrijeme kada je postala odrasla osoba. Sada zarađuje za život kao plesačica na automobilskim izložbama i promotivnim događajima gde je gnjave macho momci. Kada jedan od ovih obožavatelja ode predaleko, Alexia kreće u osvetničku misiju nakon kojei bježi, prerušavajući se u nestalog dječaka da bi izbjegla policiju.
   Dugogodišnji pratitelji festivala u Cannesu proglasili su „Titane“ najkontroverznijim i najšokantnijim filmom u povijesti festivala. „Titane“ je francuski kandidat za Oscara.
   Uzbuđujuće provokativan i originalan, „Titane“ ponovno potvrđuje uznemirujuće vizije spisateljice i redateljice Julije Ducournau. (kritičarski konsenzus / rotten tomatoes)
   Neće vam ponuditi odgovore na vaša pitanja, a do kraja filma sigurno ćete ih imati dovoljno. Ali, to je paklena žanrovska vožnja koja izaziva šok i strahopoštovanje. (Cody Corelle, Chicago Reader)
   U vremenima u kojem previše filmova igra na sigurno, odlučujući se za laka rješenja i sretne završetke, evo filma koji pokušava razbiti ustaljena pravila i riskirati. (Allen Almachar, MacGuffin)
   Originalan, ambiciozan i osvježavajući rad koji u jednakoj mjeri fascinira i frustrira, sasvim opravdavajući slogan "najšokantniji film 2021.". (CinemaClown/imdb)
   „Titane“ dokazuje da je Julia Ducournau jedan od najuzbudljivijih filmaša današnjice. (Alistair Ryder, View of the Arts)
   „Titane“ je ona vrsta filma za koju je najbolje znati što je manje moguće. (the-film-master.blogspot.com)
    „Titane“ je poput titana: hladan, tvrd i reflektirajući, ali u sebi ima i onu nježnu stranu. To je istovremeno uznemirujuće i zastrašujuće iskustvo, ali duboko u sebi znate da ste u dobrim rukama. Ovo je film koji se mora gledati. (the-film-master.blogspot.com)

https://www.imdb.com/title/tt10944760/  

  Zagrebački filmski festival, osnovan 2003. godine, pozicionirao se među najznačajnija hrvatska kulturna događanja.
   Filmovi ZFF-a već odavno prelaze granice Zagreba, a zahvaljujući Kino mreži koja okuplja nezavisne kinoprikazivače diljem Hrvatske, naslovi sa ZFF-a prisutni su u kinima tijekom cijele godine. Projekcije filmova ovogodišnjeg ZFF-a održat će se i ove godine van Zagreba, te tako obogatiti ovu manifestaciju novim gledateljima.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA