12 MAJMUNA

Twelve Monkeys, 1995.

PODSJETNIK NA KARIJERU BRUCEA WILLISA
Twelve Monkeys, 1995. Terry Gilliam, 129 min. US
Scenarij:
David Peoples i Janet Peoples, inspiriran kratkim filmom Chrisa Markera „La Jetée“ iz 1962. godine
Uloge: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, Christopher Plummer, David Morse
   Čovječanstvo u 2035. godine živi u opustošenom svijetu zato što je 99% svjetske populacije istrijebljeno u katastrofi nakon koje su uvjeti života na Zemljinoj površini postali nemogući, a sudbina ljudskog roda neizvjesna. Kako bi opstali u tom novom svijetu, preživjeli se moraju uzdati u putovanje kroz vrijeme kao svoju jedinu nadu. Očajnički se nadajući da bi im rješenja iz prošlosti mogla pomoći da osiguraju i izgrade budućnost, skupina znanstvenika koji žive u nekoć gusto naseljenoj Philadelphiji traži dobrovoljca koji će otići na eksperimentalno putovanje u 1996. godinu, te otkriti tajanstvenu armiju dvanaest majmuna koja je, kako legenda kaže, raširila virus. Dobrovoljac protiv svoje volje postaje James Cole, koji možda nije idealan kandidat za taj opasan zadatak. Međutim, greškom dospije u 1990. godinu, a ne u 1996., kad je bila epidemija. Tadašnje vlasti ga odmah zatvore i smještaju na psihijatriju…
   Osim putovanjem kroz vrijeme, film se bavi i temama fatalizma, odnosa zbilja i iluzije te kritikom moderne znanosti, a posebno psihijatrije koja je prikazana kao nehumana i nepravedna prema pojedincima koji su proglašeni umobolnim. Također je uočljiva i kritika potrošačkog društva.
   Fantastičan, čudan, spektakularno stiliziran film sa sjajnim scenarijom, pametnim, a i vrlo često i ironičnim dijalozima. Priča je intrigantna i provokativna, dobro potpomognuta maštovitim načinom režiranja Terryja Gilliama i njegovim dobrim smislom za fantastiku. (kakavfilm.com)
   S jedne strane radi se o SF-u koji se bavi putovanjem kroz vrijeme, a s druge o svojevrsnom whodunnit trileru. Miješanje ovih dvaju žanrova je u ovom slučaju odrađeno savršeno. Gilliam daje publici dovoljnu dozu i jednog i drugog, dok istovremeno ne dozvoljava da jedno smeta drugom. (Luka Vukasović / popcorn.hr)
   „Twelve Monkeys“ odličan je ZF triler i na ponos je svojem žanru. Ako volite teme putovanja kroz vrijeme i vremenskog paradoksa te trilere u kojima pokušavate riješiti misteriju dok ih gledate, ovo je film za vas. (Dario Sršen / filmopedija.com)
   Jedan od najznačajnijih SF-ova devedesetih i šire. (Marko Njegić, SD)
   Iako mu neki kritičari zamjeraju zapetljanu radnju publika je objeručke prihvatila ovu distopijsku studiju o raspadu ljudske civilizacije i studiju subjektivne naravi sjećanja i njihovog utjecaja na percepciju stvarnosti pa je film brzo stekao obožavani status kod brojnih filmofila. “12 majmuna” pokazao je svu raskoš Terryja Gilliama kao redatelja besprijekorne vizualne poetike i atmosfere nadrealnog i začudnog te filmaša koji je mnogo više od blesavog, zaigranog “Monty Python” zajebanta. (fantastic-zagreb.com)

https://www.imdb.com/title/tt0114746/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA