21. SPLIT FILM FESTIVAL - KZV4

Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma

17.00 PREDAVANJE: Bernd Schoch „YOU AIN’T HEARD NOTHING YET“
   Legenda kaže da je prva rečenica izrečena u cjelovečernjem filmu pomoću sinkroniziranog zvuka bila “You ain´t heard nothing yet” (“Još ništa niste čuli”.). Naslov filma je “The Jazz Singer”. Snimljen je 1927. godine i kako se dade zaključiti iz naslova, glavna tema mu je glazba. Odnos između slike i glazbe u kinematografiji postoji odavna. Na ovome predavanju želim obratiti pažnju na vizualne i narativne strategije u glazbenim dokumentarcima prikazujući isječke iz povijesti kinematografije i nekih vlastitih uradaka, te se usredotočiti na pitanje kako se slika prevodi u zvuk i obratno. Kako nevidljivo postaje čujno i koji je odnos između isječka i cjelokupnog filma?

19.00 KONKURENCIJA KRATKI / COMPETITIVE SHORTS - PROGRAM 4 (79 min.)
   TUMAČ / THE INTERPRETER, 2015. Noriko Okaku, 6,5 min. UK
Film ima labavu narativnu formu i slijedi strukturu izvornih tarot karata, Velike Arkane, počevši od Lude, koja kreće na put kroz 21 scenu kako bi na kraju stekla mudrost. Animirani film Tumač snimljen je nakon izrade 22 kolaža inspirirana poviješću, mitovima i legendama grofovije Derbyshire. Kolaži također stvaraju novi Tarot, ispunjen simbolizmom, zanimljivostima i mističnim vizualnim prikazima. Na neki način, kroz animaciju se izvlači skriveni narativ između svake od karata.
   A B C A M, 2015. Richard Martin, 8 min. CA
U filmu A B C A M (A i B Cam) prikazana je scena iz TV filma, sa snimkama iz dva kuta u duploj ekspoziciji, s namjerom istraživanja filmskih konvencija. Otkrivaju se narativ, rakursi kao i odnos kamere i objekta, tei promjene u glumačkoj izvedbi kako bi se pratio proces u svoj njegovoj sirovosti i hipnotizirajućoj predvidljivosti.
   SITES, Volker Schreiner, 2015. 8,5 min. DE
Filmski triptih na temu tri krajolika.
   KOST / BONE, Jenny Brady, 11 min. IE
U fotografskom studiju labradorica retreiverica Sally pozira za snimanje portreta. Tijekom filma odvija se niz dijaloga između muškaraca, članova fotografske ekipe, u kojima se otkrivaju neočekivane podudarnosti između životinjskog i ženskog subjekta. Kroz razgovor, ‘životinja’ neočekivano preuzima atribute ‘žene’. Posljedično se gube čvrste granice među vrstama, životinjama, ljudima i rodovima. Isto se događa i s funkcijom jezika: predstavlja li jezik sredstvo komunikacije ili instrument kontrole?
   ŠUŠTANJE / SUSURRUS, 2016. Na Yon Cho, 5 min. USA
Susret s mrtvacom.
   ZABRANJENO SIDRENJE / ANCHORAGE PROHIBITED, 2015. Chiang Wei Liang, 16,5 min. TW
Bez sredstava da se srede i započnu život na jednom mjestu, dva mlada radnika migranta pokušavajući pronaći rješenje na otoku na kojem je sidrenje zabranjeno.
   DOGAĐAJI U MAGLENOJ KOMORI / EVENTS IN A CLOUD CHAMBER, 2016. Ashim Ahluwali, 23 min. IN
Akbar Padamsee, jedan od predvodnika modernizma u indijskom slikarstvu, 1969. godine snimio je vizionarski film u 16mm-formatu pod naslovom Događaji u maglenoj komori. Riječ je o jednom od rijetkih indijskih eksperimentalnih filmova. Originalna je filmska vrpca izgubljena i nije sačuvana ni jedna kopija. Gotovo 40 godina kasnije, redatelj Ashim Ahluwalia nalazi se s već 89-godišnjim Padamseeom i odlučuju napraviti remake filma.

Festival je otvoren za sva nova, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna ostvarenja (film, video i novi mediji) svih dužina i žanrova. Pozornost se poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije, bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj tehnologiji digitalne slike.

http://www.splitfilmfestival.hr/?lang=hr

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

POLAGANJE ISPITA IZ POZNAVANJA HRVATSKOGA JEZIKA I LATINIČNOG PISMA

U POSTUPKU ODOBRENJA DUGOTRAJNOG BORAVIŠTA

Termini ispita:

21.3.2024. u 16.00 sati (prijava do 11.3.2024.)
18.4.2024. u 16.00 sati (prijava do 8.4.2024.)
6.6.2024. u 16.00 sati (prijava do 27.5.2024.)
5.9.2024. u 9.00 sati (prijava do 26.8.2024.)