ALCARRÀS

Alcarràs, 2022.

ZFF PUTUJE:
Alcarràs, 2022. Carla Simón, 120 min. ES/IT
Scenarij:
Carla Simon, Arnau Vilaró
Uloge: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xenia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou
   Španjolski kandidat za ovogodišnjeg Oscara i prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda kao najbolji film na Berlinaleu.
   Koliko im sjećanje seže, obitelj Solé svako ljeto provodila je berući breskve u svom voćnjaku u malom selu Alcarràs. No ove godine zemljovlasnici imaju nove planove za posjed – posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Suočena s krajem jedne epohe, glasna i vrckava obitelj priprema se u posljednju berbu. Dok se grane stabala povijaju pod težinom sočnih plodova, odrasli se prepiru oko neizvjesne budućnosti, a malena Iris uživa u čarima ljeta.
   Film vlada laganim, improvizacijskim majstorstvom, besprijekornim držanjem tona i ozbiljnom, ali osunčanom slikom kraja, sa svakim od ovih lica okrenuta u kolektivnu žalost… to nikada neću zaboraviti. (Tim Robey / The Telegraph)
   „Alcarràs“ predstavlja duboko autentičnu i dirljivu kontemplaciju o krhkosti obitelji, a opet, i djetinjstva. (Fionnuala Halligan / Screen Daily)
   Njezin je film elegija za način života koji gubi stisak još od rođenja najnovije generacije obitelji Solé, i odaje počast toj tradiciji žalobnom gracioznošću koja potvrđuje jedinstvenu sposobnost kinematografije da vrati prošlost u sadašnjost, a sadašnjost prepustite prošlosti. Ponekad je film toliko spor da se čini da će trajati zauvijek, ali - kao na kraju svakog čarobnog ljeta - na kraju vas ostavi da se pitate kamo je nestalo sve vrijeme. (David Ehrlich / IndieWire)
   Vraćam se s festivalskog dana pun emocija, samo sjedim na stanici metroa s neizmjernom željom da stignem kući i ne znam da li da plačem, da li samo spavam ili ležim ne radeći ništa više od postojanja, ali ako postoji nešto što danas nosim sa sobom, to je bez sumnje posljednja scena „Alcarràsa“, kamere iza vrata, svjetlo koje ulazi između stabala breskve i bore djeda koje su bore priče što sa zemljom nestaje. Zemlja koja nikada ne pripada nama, ali na kojoj uvijek radimo. I u kojoj će uvijek nešto od nas ostati, iako se na nju više ne projicira ni sjena. (Alvaro Campoy / letterbox)

https://www.imdb.com/title/tt11930126/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA