BETTY BLUE: INTEGRALNA VERZIJA

37°2 le matin: Version integrale, 1986.

RENDEZ-VOUS AU CINEMA 2022.
37°2 le matin: Version integrale, 1986. Jean-Jacques Beineix, 180 min. FR
Scenarij:
Jean-Jacques Beineix i Philippe Djian prema romanu P. Djiana
Uloge: Jean-Hugues Anglade, Béatrice Dalle, Gérard Darmon, Consuelo De Haviland, Clémentine Célarié, Jacques Mathou
   Zorg je majstor koji radi na moru u Francuskoj, održava i pazi na drvene bungalove. Živi tihim i mirnim životom, marljivo radeći i pišući u slobodno vrijeme. Zaljubljen je u Betty, mladu ženu koja je jednako lijepa koliko je divlja i nepredvidiva. Nakon svađe sa Zorgovim šefom, oni odlaze i Betty pronalazi mjesto gdje će odsjesti. No Bettyni divlji maniri počinju izmicati kontroli. Zorg vidi kako žena koju voli polako ludi. Je li njegova ljubav prema Betty dovoljno jaka, čak i ako dođe do najgoreg?
   Počevši od uvodne scene, film se izdvaja senzualnošću, zahvaljujući slobodnim erotskim prizorima, iznimnoj putenosti Beatrice Dalle i kolorističko-dizajnerskoj intenzivnosti, karakterističnoj za tzv. cinema du look. (Damir Radić / HFL)
   Beineix ne snima samo putenu kožu žene koja izgleda kao savršeno otjelovljenje muške (Zorgove) fantazije, već s Dalle ulazi pod njezinu kožu i otkriva emotivno ranjivu i mentalno fragilnu, nestabilnu osobu, skrivenu ispod temperamentne "femme fatale" vanjštine. (Marko Njegić, SD)
   U odnosu na 120-minutnu kinoverziju, integralni, trosatni "director's cut", izbalansirao je tjelesno i mentalno, eros i thanatos, opsesivnu erotsku romansu i psihološku dramu u dirljivu ljubavnu tragediju, podjednako seksualnu i senzualnu, koja udara na osjetila – portret jedne intenzivne (meta)fizičke ljubavi i psihički rastrojene žene. (Marko Njegić, SD)

   Godine 1986. Béatrice Dalle Béatrice Dalle zauvijek je promijenila francusku kinematografiju. S kontroverznim, za Oscara nominiranim filmom „37°2 le matin”, preko noći je postala međunarodni seks simbol i djevojka s postera na zidovima tinejdžerskih spavaćih soba diljem svijeta. Odisala je senzualnošću moderne kombinacije Monroe-Bardot, ali za razliku od svog lika na ekranu, imala je i mračniju stranu. U siječnju 2021. Béatrice Dalle govorila je o sceni seksa koja otvara film: "Bilo je užasno. Nisam bila upozorena da će cijela ekipa biti na setu. Morali smo raditi krupne planove, pa smo morali ponavljati skoro svaki kadar, Jean-Hugues i ja. Na prvoj projekciji filma moja majka je bila iza mene: dolazim iz religiozne, katoličke obitelji, pa mi nije bilo svejedno." No, ponosna je na film i na vezu koju je uspostavila s partnerom: "Rijetko se viđamo, ali Jean-Hugues će uvijek biti u mom srcu." Zapravo, uvijek mi si javi za Novu godinu. On potpisuje Zorg, ja potpisujem Betty", na kraju zaključuje zvijezda.

   Prema riječima redatelja Jean-Jacquesa Beineixa, odnos Jean-Huguesa Angladea i Béatrice Dalle daleko je nadilazio jednostavnu profesionalnu suradnju. "Flertovali su cijelo vrijeme. Jasno je da više nismo znali jesmo li u filmu. Živjeli su jednu nesvakidašnju priču."- rekao je. Anglade je to potvrdio: "Bili smo vrlo mladi. Samo jednom u životu bio sam u ovakvoj situaciji. Sve je bilo pobrkano između fikcije i stvarnosti, jer smo praktički živjeli na istom mjestu gdje smo snimali. Živjeli smo u ovom bungalovu na plaži, samo malo udaljeni od istog bungalova koji su Betty i Zorg dijelili. Bilo je to vrlo posebno snimanje. Bila je to magija. Bio sam nevin. Bili smo poput djece. Za Beatrice je bilo isto."
https://www.imdb.com/title/tt0090563/?ref_=rvi_t
 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA