CENZURIRANI GLASOVI

Censored Voices, 2015.

Censored Voices, 2015. Mor Loushy, 84 min. DE / IL
Scenarij:
Mor Loushy, Daniel Sivan
   Autoričina polazišna točka bila je knjiga Avrama Shapira 'Sedmi dan', ali i razgovori koje je 1969. pisac Amos Oz vodio s mladim pripadnicima kibuca nakon njihova povratka iz "šestodnevnog rata" u valu sveopće pobjedničke euforije i nabildane cionističke propagande, kad se David pretvorio u Golijata. Oni mu otvoreno pričaju o svojim ratnim iskustvima, razaranju i užasima rata, ali i o vlastitim strahovima. Pričaju mu kako im je rečeno da prema protivniku ne pokazuju nikakvu samilost i kako je njihov jedini cilj ubiti što veći broj Palestinaca. Njihove brojne žrtve dokazuju da su se strogo držali tih zapovijedi. Pričaju mu i o brojnim silovanjima. Jer Oz nije očekivao da će njihove reakcije biti tako kritične, eksplicitne i radikalne. Zato je te razgovore odlučio objaviti u knjizi, ali izraelska vojna mašinerija je većinu njegovih traka uništila i cenzurirala.
   Spašenim dijelovima tog originalnog footagea autorica je jukstaponirala arhivske snimke filmskih novosti i slike rata. Danas su Ozovi sugovornici prešli sedamdesetu i dovode u pitanje žrtvu koju su podnijeli da bi izvojevali "pobjedu". Njihove ispovijedi nitko dosad u Izraelu nije čuo. I oni se prvi put suočavaju s tim snimkama na kojima će prepoznati vlastite glasove. Zato možda najbliži autoričinu prosedeu ostaje legendarni TV dokumentarac Billa Couturiéa 'Dear America: Letters Home from Vietnam', samo što magnetofonske trake zamjenjuju pisma. Zato užasi počinjeni u tom šestodnevnom ratu na koje se referiraju Ozovi akteri na neki način prizivaju neke novije užase, one koje spominje izvještaj Amnesty Internationala vezan uz lanjski sukob u pojasu Gaze u kojem je ta organizacija optužila Izrael da je počinio ratni zločin. (Dragan  Rubeša)
   Majstorski izveden u svim segmentima, film Cenzurirani glasovi uspješan je korektiv uvjerenju da je izraelska pobjeda 1967. bila brza i jasna operacija. – Boyd van Hoeij, Hollywood Reporter
   Čudesno! – Clive Botting, The Huffington Post
   Inteligentno napravljen dokumentarac i obavezno ‘štivo’ za svakoga tko želi nov pogled na naizgled beskonačan sukob. – India Halstead, Culture Whisper
   Šokantno otvaranje očiju. – David D’Arcy, ScreenDaily
   Pet zvjezdica! Dojmljivo dokumentarno postignuće! – Pnai Plus
   Fantastično snimljeno, provokativan i uzbudljiv sadržaj. – CinemaScope
   U samim svjedočenjima o ratu nema pak ničeg senzacionalnog: priznaju se, s eksplicitnom ili implicitnom osudom, ratni zločini (ubijanje zarobljenih vojnika i civila, protjerivanje domicilnog arapskog stanovništva), kao i spremnost da se od tzv. običnog čovjeka postane stroj koji bez pogovora izvršava i zločinačke zapovijedi, no sve smo to znali i dosad jer vrijedi za svaki rat, iako nije česta pojava da se o tome svjedoči neposredno nakon rata. Zanimljivije su one izjave u kojima se jasno odbija službena propaganda usporedbom progona Arapa s holokaustom ili tvrdnja da sinov nokat za majku vrijedi više od cijelog Zida plača ili neke druge svetinje, jer takvi stavovi izravno udaraju na ideologiju svakog (klero)nacionalizma/patriotizma. ‘Cenzurirani glasovi’ svakako više znače izraelskim i arapskim nego svjetskim gledateljima, ali mora se reći da bismo bili itekako sretni kad bi taj film imao svoj hrvatski pandan, kad bi, makar danas, netko snimio ‘naše dečke’ kako slično zbore o ubijanju staraca i progonu dvjesto tisuća ljudi u ‘Oluji’ i nakon nje... (Damir Radić, Novosti)

http://www.imdb.com/title/tt3457376/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA