ČOVJEK BEZ KRIVNJE

L'uomo senza colpa, 2022.

L'uomo senza colpa, 2022. Ivan Gergolet, 112 min. IT/SI/HR
Scenarij:
Ivan Gergolet
Uloge: Valentina Carnelutti, Branko Završan, Enrico Elia Inserra, Rossana Mortara, Livia Rossi, Alessandro Bandini, Paolo Rossi, Giusi Merli
   Angela je predana i osjećajna njegovateljica. Udovica je. Njezin muž, kao i mnogi drugi radnici u tom području, umro je od bolesti uzrokovanim azbestom. Kada čovjek odgovoran za te brojne smrti, sada invalid, završi u bolnici, ona prihvati ponudu njegova sina da postane njegova njegovateljica u nadi da će osvetiti. Ovo je početak Angelinog putovanja, putovanja u tragediju njezina gubitka, patnje i mržnje. Angela se osvećuje, no nema bijega od njezine prošlosti.
   Drama s elementima psihološkog trilera radnjom je smještena u okolicu Trsta, a u filmu se većinom priča talijanski jezik. Film je odlično prihvaćen od strane kritike: na Pulskom filmskom festivalu su mu Marko Njegić (Slobodna Dalmacija) i Jurica Pavičić (Jutarnji list) dali ocjenu 4 (od mogućih 5), a Marko Stojiljković (Cineropa) ga je ocijenio s 5 i uvrstio na popis najboljih filmova godine. Također, na Bari International Film Festivalu - Bif&st, važnom festivalu za talijanske filmove, redatelj Ivan Gergolet osvojio je nagradu za najboljeg talijanskog redatelja.
   "Čovjek bez krivnje "možda je malo previše proračunat za film koji se bavi ljudskim emocijama, ali je zapanjujuće zreo i dobro izveden prvijenac. (Marko Stojiljković / Cineuropa)
   Film velikog emocionalnog dojma, sposoban izraziti dramatičnu i snažnu psihičku i fizičku patnju između različitih izvođača. Nastup Valentine Carnelutti vrijedan je vaše pažnje. (Leonardo Lardieri / www.sentieriselvaggi.it)
   U širem društvenom kontekstu, konflikt dvaju glavnih protagonista nadrasta osobno te zadobiva kolektivni predznak. Činjenica da je riječ o velikom, ali često zanemarivanom problemu s kojim se nose uglavnom pripadnici marginaliziranih društvenih slojeva, dodatno osnažuje važnost ovog filmskog ostvarenja. (JL)

https://www.imdb.com/title/tt4697200/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA