HAYAT

Hayat, 2017.

DANI FRANKOFONIJE:
Hayat, 2017. Raouf Sebbahi, 90 min. MA
Scenarij:
Mhoamed Ahed Bensouda, Mohamed Moncef El Kadiri, Raouf Sebbahi
Uloge: Meryem Bakouch, Hashmem Bastaoui, Oussama Bastaoui
   Film prati autobus koji ide od Tangera do Agadira, s dvadesetak putnika čije se životne priče isprepliću. Nepreviđeni susreti, sukobi, različite ali i čvrste veze, rađaju se među putnicima različitih svjetonazora.  Taj zatvoreni prostor potiče različite teme i pristupe marokanskom društvu u kontekstu brojnih kontrasta. 22 glumca dio su te filmske avanture, a među njima su poznati marokanski glumci: Driss Roukh, Malek Akhmiss, Latifa Aherrare, Ousama Bastaoui, Hassan Badida, El Mehdi Foulane, ili pak Meryem Bakouche.
   Putovanje kao život, život kao putovanje... Povratak marokanskih iseljenika iz zemlje u koju su emigrirali u zemlju porijekla. Galerija neobičnih likova (revolucionar, fundamentalist, prostitutka...) prisiljeni su živjeti u uskom prostoru autobusa, unatoč različitosti. Bilo da je riječ o svjetonazoru, bilo da je riječ o kulturnim i religijskim motivima. Njihova iskustva postaju dio velike zagonetke kolektivne povijesti, zagonetke nazvane ŽIVOT. (Maghreb Film Festival)
   „Hayat“ je dobio nagradu za najbolji film na 8. izdanju Festivala afričkog filma u Helsinkiju, kao i nagradu za najboljeg stranog redatelja na festivalu u Houstonu.
   Hayat nije film, to je žena. To je priznanje mojoj pokojnoj majci HAYAT BELAOULA, i naravno kroz nju, priznanje svim ženama koje su emigrirale. Duboko u sebi, te žene crpe hrabrost i žrtvu, nadajući se da će svoje najmilije dovesti do ljubavi majke, sestre i kćeri. I kao što bi veliki kritičar, filozof i marokanski pisac Noureddine Sail rekao: "Ne smijemo zaboraviti da su žene iznad svih ljudskih bića". (redatelj Raouf Sebbahi)
https://www.imdb.com/title/tt5524538/?ref_=nm_knf_t1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA