KINOTEKA NA BAČVICAMA: OTVORI OČI

Abre los Ojos, 1997.

Abre los Ojos, 1997. Alejandro Amenábar
Scenarij:
Alejandro Amenábar & Mateo Gil
Uloge: Eduardo Noriega, Najwa Nimri, Penelope Cruz, Fele Martinez
   Cesar je bogati madridski playboy koji ide iz zabave u zabavu, od djevojke do djevojke. Dan uoči proslave rođendana upoznaje i nakon jedne noći ostavlja Nuriju, da bi na rođendanu upoznao zgodnu Sofiju, djevojku najboljeg prijatelja Pelaya. Nakon početnog koketiranja otprati je kući i po prvi put se zaljubljuje. No, ništa od provoda, a ispred ga već čeka posesivno ljubomorna Nurija s kojom će nešto kasnije doživjeti kobnu prometnu nesreću s kojom gubi sve što je do tada imao. Završavajući u zatvoru, u razgovoru s psihijatrom pokušava proniknuti u labirinte vlastitih sjećanja, prošlosti i sadašnjosti u kojoj život ipak ima cijenu...
   Ovako prepričan sadržaj teško će koga privući i zato je najbolje da zaboravite gore napisano i pogledate film jer "Otvori oči" jedan je od najintrigantnijih i vrlo, vrlo originalnih projekata devedesetih, rad talentiranog Alejandra Amenabara. Svi oni koji su obožavali Verhoevenov "Total Recall" ili možda "Matrix" moraju pogledati ovaj španjolski film. Sudar zbilje i sna, flashbackova, trauma, podsvijesti u kojoj je sve moguće i sve ostvarljivo u tolikoj mjeri da će vas ne jednom zbuniti. Dileme, pitanja i još više odgovori dovode ne samo glavnog junaka u nedoumicu već i gledatelja koji se cijelo vrijeme pita gleda li ljubavnu dramu, thriller, film noir ili pak znanstveno-fantastičan rad. A odgovor je samo jedan: Da! (V.E.)
   Ovo je tako pametno, nestašno i moderno da ćete ga odmah poželjeti ponovno vidjeti. (Time Out)
   Slagalica strasti i požude, želje i boli. (Patrick Byrne / Apollo Guide)
   Činjenica da je [Amenabr] osmislio film takve vizualne i strukturne odvažnosti potvrđuje ga kao jednog od najblistavijih novih talenata španjolske kinematografije. (Tom Parkinskon / Empire)
   Film nas ne privlači jeftinim audovizualnim atrakcijama nego zapletom i inteligentno smišljenim likovima. (Dragan Antulov / purger.com)
   Psihološka drama s elementima trilera suscenarista i redatelja Alejandra Amenábara jedno je od najintrigantnijih ostvarenja ne samo u dosadašnjoj karijeri darovitog filmaša španjolsko-čileanskih korijena, nego i u kontekstu europskog filma s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća. (HFS)
   Sjajni, upečatljivi likovi i njihove emocije, jeziva atmosfera, začudni obrati i šokantna završnica ne viđaju se tako često, a da ne govorim o dojmljivim glumačkim izvedbama. (filmski.net)

https://www.imdb.com/title/tt0125659/?ref_=fn_al_tt_1

UTORAK / 30.07.
21:30 sati

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA