KINOTEKA NA BAČVICAMA: TRČI LOLA TRČI

Lola rennt / Run Lola Run, 1998.

Lola rennt / Run Lola Run, 1998. Tom Tykwer, 80 min. / uz potporu Goethe Instituta
Scenarij:
Tom Tykwer
Uloge: Franka Potente, Moritz Bleibtreu, Herbert Knaup, Nina Petri, Joachim Król
   Lola dobije telefonski poziv od svojeg mladića Mannija koji je slučajno ostavio torbu sa 100 000 njemačkih maraka na metro-stranici, da bi je zatim ukrao beskućnik. Manni mora dostaviti novac svojem šefu, narkodileru. Ako ne ispuni rečeno, najvjerojatnije će ga ubiti. Njegov očajnički plan da se izbavi iz očajničke situacije je da opljačka banku. Lolin je plan da nekako, bilo kako, od bogatog oca bankara nabavi novac u dvadeset minuta i spasi Mannija; a da bi to postigla mora trčati. Lolino trčanje kroz berlinske ulice gledamo u tri različite, podjednako vizualne impresivne filmske verzije, svaki put s drugačijim ishodom kao posljedicom nijansiranih sitnih slučajnosti.
   „Trči Lola trči“ prikazivao se na Venecijanskom filmskom festivalu. Dobitnik je Grand Prixa Belgijskoga društva filmskih kritičara, Nagrade publike na Sundance Film Festivalu, najbolji je film na Seattle International Film Festivalu, te osvajač sedam nagrada na Njemačkim filmskim nagradama. Bio je njemački kandidat zaOscara.
  „ Lola trči“ neomodernistički je konceptualni pop-film, spoj tzv. visokog modernizma i popularne kulture u kojemu su izmiješane različite tehnike i mediji: 35-milimetarska film. vrpca, video, animacija, zamrznuta slika, kolor i crno-bijela tehnika, tehnoglazbeni brojevi. Tako se stvara i snažna (intermedijalna) sugestija filma kao kompjutorske igrice odnosno cjelovečernjega glazbenog spota. Nastavljajući se na tradiciju filmova izrazito naglašene narativne koncepcije, najizravnije na relativističku multiperspektivnost (npr. Rašomona), Tykwerov film, za razliku od Kurosawina, ne nudi istu priču različito ispričanu iz perspektive različitih likova, nego su različite inačice iste priče posljedica autorova »objektivna« odabira, motiviranog i prianjanjem uz teoriju kaosa (Lolini pokušaji da spasi Mannija ovise o sitnim slučajnostima koje su u svakoj inačici priče drugačije postavljene). Romantičarski motiv (međusobno odanih) ljubavnika u opasnosti i senzacijska vizualna strategija stalni su elementi Tykwerove poetike. (D. Radić, HFL)
   Film je pomalo čudan, no čini se da je baš zbog svoje neobičnosti i pametno osmišljenog tijeka radnje naišao na brojne pozitivne kritike. (Slavica Kotarac, ziher.hr)

https://www.imdb.com/title/tt0130827/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

RIJEČ JE O RADNOM TERMINU / UVIJEK POSTOJI MOGUĆNOST KIŠE I ODGODE PROJEKCIJE.

https://www.kinomediteran.hr/gradovi/split-ljetno-kino-bacvice/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA