NAPOLEON

Napoleon, 2023.

Napoleon, 2023. Ridley Scott, 158 min. UK/US
Scenarij:
David Sarpa
Uloge: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Ludivine Sagnier, Tahar Rahim, Rupert Everett, Catherine Walker, Youssef Kerkour
   Povijesno-biografski ep spektakularnih prizora bitaka koji detaljno prikazuje uspon i pad Napoleona Bonapartea.
   Originalan i osoban pogled na Napoleonovo podrijetlo i njegov brzi, nemilosrdni uspon do cara, promatran kroz prizmu njegovog ovisničkog i često nestalnog odnosa sa suprugom i jednom pravom ljubavi, Joséphine. Film prikazuje Napoleonove slavne bitke, nemilosrdnu ambiciju i zadivljujući strateški um izvanrednog vojskovođe i ratnog vizionara.

   "Napoleon je čovjek kojim sam oduvijek bio fasciniran. Došao je niotkuda kako bi zavladao svime - ali sve vrijeme je vodio romantični rat sa svojom ženom Joséphine. Pokorio je svijet kako bi pokušao pridobiti njezinu ljubav, a kad nije mogao, osvojio ga je kako bi je uništio, i pritom se uništio sam." (redatelj Ridley Scott)
   U kolovozu 2023. Ridley Scott otkrio je da ima na umu i redateljsku verziju "Napoleona" od četiri i pol sata koja više istražuje caricu Joséphine i nada se da će je moći objaviti u kinima i na Apple TV+, nakon početne kino distribucije.

   Ridley Scott namjerava dokazati da je car gol, u lukavom epu s bravuroznim detaljima. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Uzbudljiv biografski film. Scott se ne lišava staromodnih užitaka spektakla i uzbuđenja. Ipak, Phoenix je ključ svega: robusna izvedba koju odbija dotjerivanje. (Peter Bradshaw / The Guardian)
   U "Napoleonu" Scott daje sebe do posljednjeg djelića - dramaturg, strateg za scenografiju, čak i komičar - kako bi isporučio ono što bi moglo biti remek-djelo njegovo kasne karijere. (Barry Hertz / Globe and Mail)
   To je film koji, usprkos pokušajima da nam pokaže čovjeka koji stoji iza vojnog genija, u potpunosti oživljava tek na bojnom polju. (Wendy Ide / Observer)
   Epski po opsegu, iznenađujući vještim humorom i, unatoč velikom trajanju, dosljedno uvjerljiv. (Mike Scott / Times-Picayune)

   Uoči snimanja Ridley Scott je izazvao bijes komentarom o glavnom liku: "Uspoređujem ga s Aleksandrom Velikim, Adolfom Hitlerom, Staljinom. Slušajte, on je ostavio mnogo sranja za sobom.“ Scott se s „Napoleonon“ vraća u milje svog debija, „The Duellists“, i sasvim je moguće da je znao da će izjave Hitlera i Staljina stvoriti publicitet.
   Francuzi nisu gubili vrijeme uzvrativši drskom Britancu. "Hitler i Staljin nisu izgradili ništa i samo su izazvali uništenje." (Pierre Branda, direktor Fondacije Napoléon); "Napoleon je izgradio stvari koje su i danas na svom mjestu. Nije uništio ni Francusku ni Europu. Njegovo nasljeđe je kasnije slavljeno, prihvaćeno i prošireno." (Thierry Lentz, Fondacija  Napoléon)
   Možete raspravljati o tome je li Napoleon bio tiranin ili ne – ja bih bio naklonjen tiraninu – ali on sigurno nije bio Hitler ili Staljin, dva autoritarna diktatora koji su brutalno tlačili svoj narod, što je rezultiralo milijunima smrti. Kad bih s nekim uspoređivao Napoleona, onda bih se vratio u povijest do Luja XIV., apsolutnog monarha koji je vodio nepotrebne ratove koji su koštali tisuće života. (Philip Dwyer, profesor povijesti na Sveučilištu Newcastle u Australiji i autor trotomne biografije Napoleona)
   Vidim Napoleona kao vojskovođu - čovjeka vođenog osobnom ambicijom i apsolutno nemilosrdnog. Čovjek koji je imao vrlo jasnu viziju Francuske koju je trebao izgraditi i, doista, vrstu Europe koju je trebao izgraditi, da podrži svoj ratni stroj. Bilo kakva pomisao da je on bio nekakav osloboditelj, nekakav čovjek budućnosti – u suštini sve je to dio Napoleonove legende. Napoleonov propagandni stroj bio je vrlo, vrlo moćno oruđe u tijeku Carstva i oblikovao je verziju njegovih ratova u kojima je velik dio krivnje bio na perfidnom Albionu. Nije kriva Francuska – svi su ratovali protiv Francuske. Ova moćna Napoleonova legenda nastavlja djelovati do danas. Napoleon je živa prisutnost. Nastavlja oblikovati način na koji ga vidimo." (Charles Esdaile, Professor Emeritus na Sveučilištu u Liverpoolu i autor niza knjiga o Napoleonu, uključujući „Napoleon’s Wars: An International History 1803-15)
   Napoleon je imao mnogo mana i bio je odvratan pojedinac, ali rasna ideologija koja je podupirala nacistički režim kod njega jednostavno nije postojala. Napoleon nije kriv za genocid. Napoleon se ne bavi masovnim čistkama. Pošteno govoreći prema Napoleonu, broj političkih zatvorenika tijekom njegove vladavine relativno je ograničen. Uspoređivati ga s Hitlerom i Staljinom je povijesna besmislica. (Charles Esdaile)

https://www.imdb.com/title/tt13287846/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA