PELIKAN

Pelikan, 2022.

PELIKAN
Pelikan, 2022. Filip Heraković, 87 min. HR
Scenarij:
Filip Heraković, Nikolina Bogdanović
Uloge: Edi Ćelić, Tanja Smoje, Valentina Lončarić, Nina Sabo, Tena Nemet Brankov, Stojan Matavulj, Goran Koši, Ivan Glowatzky, Marko Petrić, Dražen Šivak, Peđa Gvozdić, Ana Marija Veselčić, Vanja Gvozdić, Antonio Scarpa, Biljana Lovre
   Nogometaš Josip u toplicama se oporavlja od ozljede koljena koja mu ozbiljno ugrožava karijeru. Vrijeme provodi vježbajući s fizioterapeutom i primajući posjete sada već skoro bivše djevojke i bivšeg najboljeg prijatelja. Proživljava krizu identiteta i ima potrebu ponovno otkriti tko je on zapravo. Kada slučajno zaluta na prodajnu konferenciju koja se održava u hotelu i tamo ga zamijene s nekim drugim, Josip prihvaća novi identitet i počinje istraživati život iz drugačije perspektive.
   Humorna drama u režiji Filipa Herakovića premijerno je prikazana na Talinn Black Nights Film Festivalu, gdje je nagrađena posebnom nagradom žirija.
   Udarna je igla filma središnji glumac Edi Ćelić –ovdje je na svojim plećima, na neki način, morao nositi cijelu filmsku strukturu. (Damir Radić / zonafilma.com)
   Fina festivalska (crno)humorna drama u tradiciji finskih dramskih komedija Akija Kaurismakija s unutarnjom toplinom skrivenom ispod naizgledne studene površine. (Marko Njegić / SD)
   Prvijenac Filipa Herakovića možemo ocijeniti izvrsnom dramom nevelika trajanja, no velikoga dosega. Film je to o odnosima, sudbini, životu, perspektivnosti, studija je to lika i jednog životnog trenutka i ekfraza u malome. »Pelikan« je konzistentna, zaokružena, vizualno prijemčiva te simbolično iradirajuća drama koju valja pogledati, a redatelj Heraković je ovim uratkom nedvojbeno pokazao redateljski potencijal. (Ervin Pavleković / NL)
   U konačnici, „Pelican“ je možda pomalo na strani "čudnog vala" (miješajući grčku hladnoću s finskom toplinom), ali također je zabavan i pronicav. (Marko Stojiljković / Cineuropa)

https://www.imdb.com/title/tt22694732/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA