POTKAZIVAČ

JEAN-PIERRE MELVILLE 1917. - 1973.
Le doulos, 1962., 108 min. FR/IT
Scenarij:
Jean-Pierre Melville prema romanu Pierrea V. Lesoua
Uloge: Jean-Paul Belmondo, Serge Reggiani, Jean Desailly, René Lefèvre
   Maurice izađe iz zatvora i prvo ubije nekadašnjeg partnera koji ga je izdao, pokupi plijen od pljačke draguljarnice i zakopa ga. S novim partnerom planira pljačku kuće nekog bogataša, ali ih usred posla iznenadi policija, a pri tome izgube život partner i jedan policajac. Maurice je uvjeren da je policiju obavijestio Sillien, operativac i stari prijatelj, koji mu je nabavio alat.
   U časopisu Empire 2008. film je uvršten među 500 najboljih filmova svih vremena. U žargonu 'Doulos' znači šešir, a u kriminalnom i policijskom svijetu 'čovjek koji policiji dostavlja korisne informacije, ukratko doušnik, tj. potkazivač'. Taj uvodni napis Melvillovog egzistencijalnog noira nas povede u priču u kojoj su događaji podvrgnuti impresivnom ali i logističnom kaleidoskopu prividnih prijateljstava, prevara, ubojstava, pomutnji i krivih zaključaka.
   Reference na majstorsku tehniku, trezvenost, eliptični stil i narativnu učinkovitost krasile su gotovo svaku recenziju. (Melvilleova biografkinja Ginette Vincendeau)
   Fascinantan kriminalistički triler. (Adrian Turner / Radio Times)
   Izvrstan film noir, nevjerojatno slojevita i složena krimi priča u kojoj ništa nije onakvim kakvim se čini i u kojoj se nikome ne može vjerovati. Čak zapravo i ne znate za koga biste trebali navijati tijekom filma, iako možda mislite da znate. Utjecaj koji je Melville imao, posebno na francusku kinematografiju i kriminalističke filmove općenito, ovdje je jasno vidljiv. Iako je film star preko 50 godina, većina sadašnjih autora još uvijek se ne može približiti složenosti i neizvjesnosti koji su ovdje prikazani. (Ed / rotten tomatoes)

https://www.imdb.com/title/tt0054821/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA