PRAZNIK RADA

ZFF PUTUJE:
Praznik rada, 2022. Pjer Žalica, 110 min. BiH/HR/MK/RS/CG
Scenarij:
Pjer Žalica
Uloge: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, BrankaKatić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro
   Nakon deset godina rada u Njemačkoj, Armin se vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi iznenaditi oca Fudu za prvomajski praznik, no Fude nema. Susjedi kažu da je uhićen, ali nitko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok susjedstvo slavi praznik rada, Armin pokušava saznati istinu.
   „Praznik rada“ je film koji bih volio da nisam morao snimiti. Jer on je, na neki način, završetak jedne trilogije filmova rađenih pod traumama rata. Mislio sam da nakon filma „Gori vatra“ neću više imati potrebu pričati te priče. Međutim, otada do danas, nažalost, nije se dogodio oporavak društva koji sam vjerovao da će se dogoditi, kao što sam vjerovao da rata neće biti. Ja ću vjerojatno umrijeti naivan, to je moja sudbina... Tako da ova priča o tome u kojoj mjeri ima šanse da se život vrati među nas, poslije trauma koje smo imali devedesetih, nije pretjerano optimistična, ali je priča koja se mora ispričati. (scenarist i redatelj Pjer Žalica)
   Mi smo znali da ne radimo zabavan film koji ćemo prepričavati po zabavnim replikama, iako ima humora, već film koji ćemo pamtiti po emocionalnom uznemirenju. Cilj je bio da silno uznemirimo ljude, ali sa druge strane pokrenemo da to emocionalno uznemirenje bude povod da nakon filma zagrlite prvu osobu pored sebe. (scenarist i redatelj Pjer Žalica)

https://www.imdb.com/title/tt15301362/?ref_=nm_flmg_wr_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA