PRIJATELJI EDDIE COYLEA

The Friends of Eddie Coyle, 1973.

PODCIJENJENI NEZAVISNI AMERIČKI FILM 70-TIH
The Friends of Eddie Coyle, 1973. Peter Yates, 102 min.
Scenarij:
Paul Monash po istoimenom romanu Georgea V. Higginsa iz 1970.
Uloge: Robert Mitchum, Peter Boyle, Richard Jordan, Steven Keats
   Eddie Coyle, sitni gangster iz Bostona koji, nakon što je uhapšen prilikom krijumčarenja oružja, pristaje na ponudu federalnih vlasti i postaje doušnik. Radnja prikazuje kako se pri tome ponaša neoprezno, te na sebe dovlači sumnju drugih pripadnika irskoameričke mafije, uključujući najboljeg prijatelja.
   Krimić Georgea V. Higginsa „Prijatelji Eddieja Coylea“ dobro je prihvaćen od strane kritičara i javnosti, s pričom o bostonskom kriminalnom miljeu, u čijem fokusu je čovjek koji izdaje svoje kompanjone kriminalce kako bi sebi i obitelji omogućio bolji život. Higgins je počeo pisati početkom desetljeća, a kvalitete njegove grube proze, oskudnog stila i izravnog pristupa privukli su pozornost producenta Paula Monasha, koji je otkupio prava na roman. Higgins nije dobio priliku adaptirati vlastiti roman za ekran, jer je sam Monash odlučio napisati scenarij.
   Zahvaljujući Mitchumovoj glumi, snažnoj priči i uglađenoj režiji, "Eddie Coyle" je iznenađujuće zanimljiva studija karaktera. (GJ Fleming / Orlando Sentinel)
   Jedan od najboljih gangsterskih filmova 1970-ih, zadivljujuća je priča o lošim životima i odanosti, predstavljena s redateljevim zaštitnim znakom autentičnosti i naturalizma, te izvanrednim nizom izvedbi, predvođenih nikad boljim Mitchumum. (eurekavideo.co.uk)
   Eddie Coyle stvoren je za Mitchuma: umoran sredovječni čovjek, ali čvrst i ponosan; čovjek koji je prečesto u životu bio povrijeđen da ne poštuje bol; čovjek koji će sve riskirati da zaštiti vlastiti teritorij. (Roger Ebert)
   On je majstor tišine. Njegova je jača strana neizbrisiv identitet. Jednostavnim prisustvom, Mitchum može učiniti da gotovo svaki drugi glumac izgleda poput rupa na ekranu. (redatelj David Lean)
   On stvarno izgleda dobro kao Eddie Coyle. Kad su ga prvi put razmatrali za ulogu, bio sam malo zatečen. Jednostavno, nisam mislio na njega. Ne znam na koga sam mislio, ako sam na ikoga, ali to nije bio Mitchum. Međutim, kada ga vidite u tom djelu, to je nevjerojatno. On je jednostavno savršen. (George V. Higgins)

https://www.imdb.com/title/tt0070077/?ref_=nv_sr_srsg_0

   U Americi su 70-e godine bile ispunjene (danas) klasičnim autorskim filmovima, međutim, mnogi su naslovi prošli ispod radara. Najkraće, nepravedno zanemareni. U sjeni zvučnijih radova istih autora, pomicali su filmske kanone poput slavnijeg „novog hollywooda“ (Altman, Scorsese, Cimino, Carpenter, Milius, Boorman...), dovoljno kvalitetni da bi ih označili kao radikalnije od mainstream filmova.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA