SIMPATIJA ZA GOSPODINA OSVETU

Boksuneun naui geot, 2002.

PROGRAM: Soljenje pameti
GOST: Velimir Grgić
Boksuneun naui geot, 2002. Chan-wook Park, 129 min. KO
Scenarij:
Myeong-chan Park, Mu-yeong Lee i Park Chan-wook
Uloge: Song Kang-ho, Shin Ha-kyun, Bae Doona
   Suvremeni Seul. Ryu je gluhi radnik u elektroničkoj tvrtki i ima bolesnu sestru kojoj je potrebna transplantacija bubrega. On joj želi darovati vlastiti bubreg, ali ne može jer njegova krvna grupa nije kompatibilna s njezinom. Kada Ryu bude otpušten iz Ilshin Electronicsa, upoznaje ilegalne trgovce organima koji mu predlažu da im ustupi svoj bubreg i da još deset milijuna vona, kako bi oni nabavili bubreg prikladan za njegovu sestru. Ryu prihvaća trgovinu, ali nema novca da plati operaciju. Njegova anarhistička revolucionarna djevojka Cha Young-mi uvjerava ga da otme Yossun, kćer njegovog bivšeg poslodavca Parka, te zatraži otkupninu.
   Čudno je svjedočanstvo njegove žustrosti da se, unatoč hladnokrvnom ubijanju i tragovima mrtvih, „Gospodin Vengeance“ osjeća toliko životnim. (Wesley Morris / Boston Globe)
   Park nas tjera da razmislimo o svijetu u kojem se dobre namjere izjalove, pristojni ljudi čine loše stvari, a sudbina dijeli okrutne karte. Ali čak i u najmračnijim trenucima, „Sympathy...“ pronalazi iznenađujuće i srceparajuće komadiće ljudskosti. (Beth Accomando / KPBS.org)

https://www.imdb.com/title/tt0310775/?ref_=fn_al_tt_2

   U zabavnom i informativnom predavanju, Velimir Grgić, autor nekoliko knjiga o azijskoj kinematografiji, uključujući i one o korejskom filmu i glazbi, provest će vas kroz povijest korejskog filma, od prvih dana nastanka i oblikovanja korejske kinematografije pod japanskom okupacijom do "okupacije" svjetskih festivala u Novom mileniju, zaključno s Oscarom za fenomen zvan "Parazit". Redatelj "Parazita", Bong Joon-ho, jedan je od članova "velike petorke" K-Filma, koja je probila zapadnjačke granice u prvih pet godina Novog milenija, a koja je također tema predavanja.
   Petorki pripada i Park Chan-wook, čiji je arthouse triler "Simpatija za gospodina osvetu"  osobni Grgićev izbor za film koji će uslijediti nakon predavanja, prvi dio trilogije osvete kojoj pripada i razvikani "Oldboy". No dok je "Oldboy" šekspirijanski rock and roll, "Gospodin osveta" je remek-djelo indie pop nihilizma, jedno od onih celuloidnih putovanja koje nas podsjeća zašto smo se prije dvadesetak godina zaljubili u korejski film.

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA