SMIJEŠNA DJEVOJKA

Funny girl, 1968.

IN MEMORIAM OMAR SHARIF
   Egipatski glumac Omar Sharif nominiran je za Oscara za ulogu u filmu „Lawrence od Arabije“, dok je Zlatni globus osvojio za ulogu Jurija u „Doktoru Živagu“ te za ulogu Sherifa Alija u „Lawrenceu od Arabije“... Prvi je arapski glumac koji je ostvario značajnu karijeru u Holywoodu, a zahvaljujući upravo navedenim filmovima postaje velika zvijezda... No, slava kao da ga nije zanimala: opuštenost, sklonost piću i kocki narušila mu je zdravlje ali i spriječila bolji razvoj karijere. Bio je strastveni igrač bridga – kažu upućeniji, jedan od najboljih... Bio je aktivan u ne tako davnim političkim previranjima u Egiptu kada je zbačen Hosni Mubarak, te kasnije Muhamed Mursi... Omar Sharif pokopan je u Kairu, u lijesu kojeg je prekrivala egipatska zastava.

Funny girl, 1968. William Wyler, 151 min. SAD
Scenarij: Isobel Lennart (prema vlastitoj knjizi i drami)
Uloge: Barbra Streisand, Omar Sharif, Kay Medford, Anne Francis, Walter Pidgeon
   Slobodno interpretiran biografski mjuzikl o životu američke komičarke, pjevačice i glumice Fanny Brice i njezina supruga, kockara i prevaranta Nicka Arnsteina. Fanny i Nick upoznali su se nakon njezina prvog scenskog nastupa. Ubrzo postaju bliski i vjenčaju se. Fanny postaje zvijezda, a Nick se ne uspijeva riješiti sklonosti riziku i kockanju...
   U „Smiješnoj djevojci“, identičnoj ulozi u njujorškom kazališnom mjuziklu koju je prethodno tumačila duže od godinu, Streisand interpretira legendarnu "Ziegfeldovu djevojku" Fanny Brice, koja je ranih dvadesetih godina osvojila Broadway, a Sharif tumači kockara i njena ljubavnika Nickyja Arnsteina. Iako njihov odnos s vremenom zapada u donekle klišejima opterećenu melodramu, te premda fikcijski lik Fanny Brice ne odgovara karakteru stvarne osobe, Streisand se tim zabavnim i lepršavim filmom afirmirala kao iznimno darovita komičarka (apsolutno zasluženo osvojila Oscara i Zlatni globus) istančana osjećaja za ritam i mjeru gega, kao i za nijansiranje lika, a Sharif je odličan izbor za rolu njoj gotovo po svemu suprotstavljena dijela ukletog ljubavnog para... (Josip Grozdanić, filmski programi)

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA