VJETAR I LAV

The Wind and the Lion, 1975.

IN MEMORIAM GEOFFREY LEWIS
George Lewis je bio vrstan karakterni glumac, uvijek sjajan, važan i zapažen sporedni lik koji je filmovima u kojima je nastupao davao posebnu aromu...

The Wind and the Lion, 1975. John Milius, 119 min. SAD
Scenarij:
John Milius
Uloge: Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston, Geoffrey Lewis
   Radnja filma događa se na početku dvadesetog stoljeća u Maroku, a djelomično je bazirana na stvarnom događaju. U državi koja je predmet spora nekoliko evropskih država, zapovjednik skupine Berbera po imenu Raisuli otme američku građanku Eden Pedecaris i njezino dvoje djece. Otmicom zapravo žele destabilizirati vlast trenutnog Sultana, stvoriti međunarodni incident i tako potaknuti građanski rat u Maroku. A američki predsjednik Roosevelt koristi situaciju za vlastitu predsjedničku kampanju.
   Iako od dviju nominacija za Oscara nije potvrdio niti jednu, „Vjetar i lav“ je još jedno dojmljivo Miliusovo djelo, nadahnuto istinitim slučajem otmice američkog građanina u Maroku početkom 20. stoljeća. Spretno križajući stvarne događaje i fikciju, Milius je kreirao klasični pustolovni film fascinantne likovnosti, nadahnute režije i suptilna humora, u kojem se posvetio svojoj omiljenoj temi razvijanja povjerenja i poštovanja među snažnim karakterima "većima od života" koji se spletom okolnosti nalaze na suprotstavljenim stranama te koji pripadaju različitim kulturama, a cjelina imponira i slojevitim prikazom islamske kulture te sugestivnim glumačkim nastupima. (Josip Grozdanić, filmski programi)

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA