VODIČ

Povodyr, 2014.

UKRAJINSKI CIKLUS
Povodyr, 2014. Oles Sanin, 122 min.
Scenarij:
Olexandr Irvanets, Iren Razdobudko, Oles Sanin
Uloge: Stanislav Boklan, Jeff Burrell, Anton Sviatoslav Greene
   Napet, oštar i nevjerojatan povijesni film koji prikazuje represiju ukrajinskog identiteta 1930-ih. Vizualno zapanjujući film prati dječaka, čijeg američkog oca ubijaju agenti NKVD-a zbog posjedovanja državnih tajni. Dječaka zatim uzima slijepi kobzar, ili ukrajinski nomadski glazbenik. Kobzari su često bili na meti SSSR-a zbog toga što su bili antipartijski, gajili etnocentrični romantizam koji je bio u suprotnosti sa staljinističkom ideologijom. Dječak i stariji muškarac moraju proći kroz težak, hladan, politički napet krajolik Ukrajine u nadi da će preživjeti.
   Drama Olesa Sanjina nastajala je u delikatnom momentu, na početku rata na istoku Ukrajine. Odjeknula je te godine žestoko – kao filmsko svjedočanstvo tridesetih godina prošlog vijeka i perioda kada je Staljin svjesno i planski izgladnjivao narod. Po nekim procjenama, glad i neimaština tih godina ubili su oko četiri milijuna ljudi. Film je tenzičan, vizuelno raskošan a ipak u bilo kom momentu ne i patetičan. (pobjeda.me)
   Nakon stvaranja Sovjetskog Saveza mnogi kulturni djelatnici Ukrajine (pisci, pjesnici, znanstvenici, kazališni i filmski redatelji, glumci, slikari, glazbenici, narodni umjetnici, itd.) nepoželjni za sovjetski režim pogubljeni su ili prognani u Sibir na teškim fizičkim radovima, posebno tijekom 1930-ih. Među takvim figurama bili su i banduristi, narodni svirači koji su svirali na kobza-banduri (ukrajinski narodni gudački instrument) i potpisuju uglavnom domoljubne tužne balade o ukrajinskim stepskim ratnicima 15.-19. stoljeća. Glavna radnja ovog filma je priča o slijepom, čudesnom banduristu Ivanu Kochergi. Slučajno pruža pomoć američkom dječaku Peteru, čijeg su oca ubile sovjetske službe zbog nekih tajnih dokumenata, te ga uzima kao vodiča. Slijepi bandurist i njegov mladi vodič putuju istočnom Ukrajinom među prekrasnim krajolicima i svjedoče represijama sovjetskog režima. Ovaj film je izvrsno vizualiziran, što je u kombinaciji s izvrsnom glazbom, uključujući brojne ukrajinske narodne pjesme. To je očito najbolji film o ukrajinskoj kulturi od slavnih "Sjene zaboravljenih predaka" (1965.) Sergeja Parajanova i definitivno najbolji film do sada snimljen u nezavisnoj Ukrajini. (Igor Balashov / imdb)

https://www.imdb.com/title/tt3037582/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA