PROGRAM KINOTEKE

PETAK / 23.12.

NUOVO CINEMA PARADISO

Nuovo cinema paradiso: Versione integrale, 1988.
19:15 sati(SUVREMENA) KLASIKA ZA KRAJ GODINE
NUOVO CINEMA PARADISO: INTEGRALNA VERZIJA
Nuovo cinema paradiso: Versione integrale, 1988. Giuseppe Tornatore, 173 min. IT
Scenarij:
Giuseppe Tornatore
Uloge: Philippe Noiret, Salvatore Cascio, Marco Leonardi, Jacques Perrin, Antonella Attili, Nino Terzo, Enzo Cannavale, Isa Danieli, Leo Gullotta, Pupella Maggio, Agnese Nano, Leopoldo Trieste, Tano Cimarosa, Nicola Di Pinto, Roberta Lena, Nellina Laganà, Giuseppe Tornatore (u ulozi operatera kojemu Totò na kraju filma pokazuje film koji je dobio od Alfreda. Tornatore je zamolio Federica Fellinija da se pojavi u toj sceni, ali je ovaj odbio ponudu, sugerirajući da je za tu ulogu podobniji on sam)
   Prva verzija filma, duga 173 minute (verzija koju ćete gledati), predstavljena je svjetskom premijerom na festivalu Europa Cinema u Bariju 29. 9. 1988., postigavši veliki uspjeh kod javnosti i različite reakcije kritike. Druga verzija, smanjena na 155 minuta, puštena je u kina u studenom 1988., naišavši na mali uspjeh kod javnosti. Treća i posljednja verzija, u trajanju od 123 minute, postigla je međunarodni uspjeh kod publike i kritike, osvojivši brojne nagrade uključujući Posebni Grand Prix žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 1989., Zlatni globus za najbolji strani film u siječnju 1990. i Oscara za najbolji Strani film u ožujku 1990.
   U vrijeme prve distribucije „Nuovo Cinema Paradiso“ izazvao je oprečna mišljenja talijanske kritike. Nakon pretpremijernog prikazivanja na festivalu EuropaCinema u Bariju, kritičari su se podijelili u dva tabora. Među prvim štovateljima filma bio je književnik Leonardo Sciascia, koji je gledao film na privatnoj projekciji u Milanu i izjavio da mu je drago vidjeti atmosferu kina iz djetinjstva. Tijekom godina, nakon međunarodnog uspjeha, film je postigao značajna priznanja kritičara. Paolo Mereghetti, u svom Rječniku filmova (Dizionario dei film), definira film kao «gorko-sladak, površan i zadivljujući amarcord, iz kojeg netko, htio-ne htio, mora biti zarobljen». U Il Morandinu opisuju ga kao «elegiju o smrti kinematografije u kinima u ritmu popularne melodrame, ali revidiranom s oštroumnom perspektivom talentiranog filmaša». Massimo Bertarelli, u Il Giornaleu piše o filmu kao o "sjajnoj gorko-slatkoj priči koja je prošla nezapaženo i pokopana kasnim i ne baš spontanim odobravanjem tek nakon Oscara". Međunarodna kritika odmah je pokazala naklonost prema filmu. Na Rotten Tomatoesu „Nuovo Cinema Paradiso“ ima 90% pozitivnih recenzija: „Cinema Paradiso“ životna je oda mladosti, nostalgiji i filmu.
   Giuseppe Tornatore nas je 1988. godine podsjetio zašto volimo filmove i kako smo ih uopće zavoljeli. (Marta Ban, ziher.hr)
   Kombinirajući Morriconeovu glazbu, efektno dizajniranu južnjačku egzotiku i elegičnu apologiju zlatnom razdoblju filma, redatelj je ostvario dopadljiv, povremeno presentimentalan film, koji je u epohi postupnog prevladavanja videa svjesno ciljao na nostalgične osjećaje publike spram ere starih kinematografa. Premda povremeno podcjenjivan, zadržao je kultni status kod mnogobrojnih gledatelja. (J. Pavičić/HFL)
   "Nuovo Cinema Paradiso" Gisueppea Tornatorea iz 1988., jedan od filmova sa kojim imam specifičan odnos i koji mi uvijek - a gledao sam ga desetak puta - izazove burne (?) emocije i nostalgičarsko vraćanje u (bolju) prošlost. Dakle, za one koji su ga propustili, priča ide ovako: Salvatore je uspješni filmski producent čiju životnu idilu prekida jedan telefonski poziv iz rodnog kraja, a poruka "Alfredo je umro", vraća njegova sjećanja na djetinjstvo i vrijeme provedeno nakon rata. Kino "Paradiso" u tipičnom sicilijanskom gradiću predstavljalo je sve njegovim stanovnicima, a pokretne slike pomogle su im da dobiju informacije o dalekom i čudnom svijetu. U tom kinu započelo je neobično generacijsko (?) prijateljstvo malog Salvatorea i kino operatera Alfreda... Nostalgično, ali efektno, evocirajući na najbolji način stil talijanskog neorealizma, redatelj i scenarist Tornatore nam pokazuje svu svoju ljubav prema vlastitom odrastanju ali i prema pokretnim slikama tj. prema svjetlosti koju projektor baca na platno pričajući najljepše priče ikad ispričane. Giuseppe Tornatore,  Sicilijanac rođenjem (Bagheria) i određenjem, imao je 32 godine kad je 1988. načinio klasik "Nuovo Cienma Paradiso", stvarajući ga mukotrpno i boraveći skoro dvije godine u montaži. Međutim, to ni u kom slučaju nije mana, jer nije riječ o dosadnom filmu prepunom pedantno poslaganih kadrova, već naprotiv: riječ je o emotivnom filmu koji se gleda lako i jednostavno, mireći autorove sicilijanske korijene, nostalgiju za zlatnim dobom kina, egzotičnost Mediterana te vješto izbalansiranu socijalnu komponentu. Tornatoreova (ponajprije) filmofilska posvete doživjela je ogroman uspjeh: osvojio je Oscara, Zlatni globus, BAFTA-u, nagradu žirija u Cannesu, Cesara i David di Donatello (talijanski oscar) nagradu, postavši tako najuspješnijim talijanskim filmom svih vremena. Kasnijim radovima Tornatore je sam sebe pokušao reciklirati i nikad nije ponovio ovaj uspjeh i ma koliko bio njegov navijač, čini se da je Tornatore ostao zauvijek zakopan u okvirima zaista briljantnog "Kina Paradiso"... (V.E.)

https://www.imdb.com/title/tt0095765/?ref_=nv_sr_srsg_0

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI

Obaviještavamo vas da ponovno pokrećemo BESPLATAN POČETNI TEČAJ HRVATSKOG JEZIKA ZA RASELJENE OSOBE IZ UKRAJINE u trajanju od 70 nastavnih sati u suradnji s Županijom Splitsko-dalmatinskom i Crvenim križem Grada Splita.

Datum objave: 21.11.2022.

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 12. do 16. prosinca 2022. godine svaki dan u periodu od 9.00 do 17.00 sati. Prijave do 9.12.2022.

Datum objave: 11.11.2022.

Centar Zlatna vrata nudi mogućnost BESPLATNOG OBRAZOVANJA nezaposlenih i zaposlenih osoba uz vaučere.
Podnesite zahtjev za obrazovanje u Centru Zlatna vrata putem aplikacije "Moj vaučer": https://vauceri.hzz.hr/, odaberi svoj vaučer i besplatno usavrši svoje vještine.

U Centru Zlatna vrata, u sklopu obrazovanja putem modela vaučera nude se sljedeći programi:
INTERNETSKI MARKETING I BRENDIRANJE
DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE
KNJIGOVOĐA/TKINJA
ASISTENT ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

GOSPODARENJE OTPADOM
WEB PROGRAMIRANJE

Datum objave: 07.10.2022.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA