KALENDAR DOGAĐANJA 2015. godina

Ostalo - 30.01.

STRUČNO USAVRŠAVANJE UČITELJA MATEMATIKE

12:30 sati


Stručno usavršavanje učitelja matematike i praćenja online webinara održat će se u Kinoteci dana 30. siječnja 2015. od 11.30 do 16 sati u organizaciji Županijskog stručnog vijeća učitelja matematike Splitsko-dalmatinske županije.

PROGRAM
12:00 Antonela Czwyk Marić, viša savjetnica za matematiku (AZOO): Početak skupa, upute i informacije
12:30 Webinar: Razvoj elemenata kvalifikacija, programa i kurikuluma u dijelu računalne kompetencije u
osnovnoškolskom obrazovanju (projekt ICT Curiccula - novi digitalni sadržaji matematike)
13:30 prof. dr. sc. Andrina Granić: Dan sigurnijeg interneta i projekt VALERT
14:00 Webinar: Od čega se sastoji svemir? (ISE projekt, Ivica Puljak)
15:00 O Festivalu znanosti 2015
15:30 Razno

Ostalo - 30.01.

NOĆ MUZEJA U ZLATNIM VRATIMA

17:00 sati


Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um

Tribine - 05.02.

PANTANE SPLITSKOG PODRUČJA NEKAD I DANAS

17:30 sati


Predavanje 'Pantane splitskog područja nekad i danas' održat će se u četvrtak, 5 veljače u 17:30 sati u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata. O močvarnim područjima u okolici Splita govorit će Igor Belamarić, diplomirani inženjer arhitekture krajobraza zaposlen kao projektant u Parkovima i nasadima. Belamarić je studirao na Agronomskom fakultetu u Beču, a težište njegovih interesa su gradska ekologija i vegetacija. Organizator predavanja je BAŠ3BAŠ, udruga za promicanje baštinskih vrijednosti našega grada.

Izložbe - 10.02.

PREMIJERE 43

19:00 sati


Loggia, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Dioklecijanova 7

Na izložbi Premijere 43 autorica Nina Dajak predstavlja se sa sljedećim radovima: dvije slike velikih dimenzija i mehanizmom koji producira automatski crtež. Prvu, naslovnu sliku, ovoga ciklusa konstituiraju tri temeljna elementa, koji su u trenutnom fokusu slikarice: žuta pozadina, čavli i veliki natpis „un mensonge“. Rad je vertikalno i horizontalno podijeljen na dvije cjeline. Gornjom lijevom polovicom dominira na žutoj pozadini metalna zavjesa plošnih čavala koji u pravilnom ritmu tvore pravokutnu plohu koja s bočne strane ide u dubinu. Ovi čavli svojom pravilnom, gotovo šablonskom, impostacijom na platnu stvaraju vibracije i jedno valovito presijavanje u oku promatrača dok isti pokušava sagledati varijacije u nijansama na žutoj pozadini. Središnje mjesto na desnoj strani rada zauzima sivi kvadrat na bijeloj podlozi kojem su u donjem lijevom uglu pretpostavljeni bijeli čavli, koji svojom dijagonalnošću prodiru u desnu sekciju slike i plošnost lijeve strane svojim zaokretom uvode u treću dimenziju. Ispod ovih dvaju dijelova rada proteže se natpis un mensonge odnosno jedna laž kao potencijalan odgovor na premisu o kvadratu i natpisu kao podsvjesnoj reakciji na Maljeviča i Magrittea.
Drugi rad nosi naziv Trauma i također počiva na tri elementa: žutoj pozadini, crvenom pravokutniku i sivoj mreži. Sredinom rada, vertikalno izveden, pruža se crveni pravokutnik kojeg s desne strane gotovo potpuno pokriva siva prozirna zavjesa koja poništava snagu crvenih i žutih tonova i njihovu dodirnu distopiju. Ovaj rad referenca je na traumu, tj. odnos traume i osobe, kroz odnos figuracije (realnog) prema apstrakciji prikazan geometrijskim zakonitostima.
Treći rad u seriji čini kvadratični mehanizam sastavljen od bijelih drvenih bočnih stranica i površine ispod koje djeluje elektromotor s magnetima na dvjema polovima. Na staklenoj površini se u jednom smjeru u repetitivnom ciklusu događa mehanički crtež.
Ovaj ciklus predstavlja kustosu i promatraču interpretacijski izazov. Naime, pri opservaciji ovih radova traganje za referencama i sličnostima prestaje sa Magritteom i Maljevičem i gubi se u ovim trima postajama Nininog slikarstva u jednoj sintagmi: istraživanju. Autorica proučava, studira odabrane subjekte: tehniku čavala, geometriju, traumu i automatski crtež. Revnosno se upušta u likovnu racionalizaciju znatiželje i potrebe za produkcijom i u svojem pristupu slikarica nije pomodarski analitična: bez puno razmišljanja o objašnjenju ne bježi u populističke i zvučne sintagme, već autentično reducira teoriju do minimuma i dopušta materijalima da ponude potrebne odgovore.
Anđelko Mihanović

Životopis
Nina Dajak, rođena je 1994. u Splitu. Završila je srednju školi likovnih umjetnosti u Splitu, smjer kiparstvo. Trenutno je na trećoj godini preddiplomskog studija Slikarstvo u klasi prof. Gorkog Žuvele.

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna Vrata“, Split, Dioklecijanova 7 i Klub nezavisnih vijećnika za održivi razvoj Jadrana organiziraju tribinu pod nazivom: ZAŠTO SU VIJEĆNICI SA JADRANA PROTIV EKSPLATACIJE NAFTE NA ISTOME
Voditelj Vjeran Piršić, nezavisni vijećnik iz Omišlja na otoku Krku i Predsjednik Udruge „Eko Kvarner“
Tribina će se održati 21. Veljače 2015. Od 10 – 14 sati u prostorijama na 1. Katu Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna Vrata“, Split, Dioklecijanova 7

Kino - 02.03.

PORIN U ZLATNIM VRATIMA

18:00 sati


PORIN U ZLATNIM VRATIMA:

2.3. ponedjeljak 
18.00 JOY DIVISION, 2007. Gee Grant, 93 min. (UK/US)


3.3. utorak
18.00 CRE FOR PAIN: THE STORY OF MARK SANDMAN
2011. Rob Gordon Bralver & David Ferino, 86 min. (US)


4.3. srijeda
18.00 U2: FROM THE SKY DOWN, 2011. D.Guggenheim, (US/UK)


5.3. četvrtak
18.00 MAMA AFRIKA, 2011. M.Kaurismaki, 90 min. (FI/DE/ZA)


6.3. petak
18.00 U POTRAZI ZA SUGARMANOM, Searching for Sugar Man,
2012. Malik Bendjeloull, 86 min. (SE/UK/FI)


7.3. subota
18.00 BIJELO DUGME, 2010. Igor Stoimenov, 85 min. (RS)

Ostalo - 05.03.

UTJECAJ GLAZBENIH FESTIVALA NA TURIZAM

12:00 sati


Diskusija okuplja stručnjake iz različitih branši, a događa se u sklopu Tjedna Porina u Kinoteci Zlatna vrata.

Sudjeluju: 
Branka Tropp - Špancirfest TZ Varaždin 
Boris Kovaček - producent (Terraneo, Garden, Dolce Vita, Weekend Media Festival) 
Josip Čulić - Hotel Luxe Split 
Joe Bašić - Festival Ultra Nenad Marčec - HDS ZAMP
Moderatorica: Danni Matijaca
Izložbe - 06.03.

URADI SAMA

19:00 sati


Liga za prevenciju ovisnosti Split.

Izložbe - 06.03.

ČETIRI TJEDNA - ČETIRI GODIŠNJA DOBA

19:00 sati


Slikarska grupa "Iz bića boja", udruga DOMINE Split.

Izložbe - 17.03.

PREMIJERE 44

19:00 sati


Izložba geometrijskih crteža Lovre Bakulića.

Tribine - 23.03.

"CROMETEO - PRVIH 10 GODINA"

16:00 sati


Povodom Svjetskog meteorološkog dana u kinu Zlatna vrata će se održati projekcija dokumentarnog filma "Crometeo - prvih 10 godina"
čiju produkciju potpisuje AS MEDIJA, a nakon filma će Rade Popadić, osnivač udruge 'Crometeo' održati predavanje pod nazivom "Osnove meteorologije i hrvatski lovci na oluje". Organizator programa je udruga BAŠ3BAŠ.

Ostalo - 25.03.

PROMOCIJA KNJIGE SMIJEH SLOBODE

21:00 sati


Predstavljanje monografije Borisa Pavelića 'Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune', u organizaciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i izdavačke kuće Adamić. Na predstavljanju će sudjelovati osnivači Ferala; Boris Dežulović, Viktor Ivančić i Predrag Lucić, autor B.Pavelić i  izdavač Dragan Ogurlić. Moderator: povjesničar Dragan Markovina.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/374630/Planula-knjiga-o-Feral-Tribuneu.html

Ostalo - 27.03.

BESPLATNA SAVJETOVANJA

9:00 sati


Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata 27. i 28.ožujka te 10. i 11. travnja 2015.g. od 9 do 13 sati na svom štandu u Marmontovoj ulici (kraj Pirje) organizira besplatna savjetovanja o obrazovanju odraslih, te prezentira programe osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacije.

Pozivaju se svi zainteresirani  (zaposleni i nezaposleni) da posjete info štand Centra Zlatna vrata i dobiju željene informacije.

Kino - 03.04.

ADIO PRIJATELJU

18:00 sati


IVICA BOŠNJAK (1950. - 2015.)

Povodom preranog odlaska Ivice Bošnjaka, održat će se komemoracija u petak, 3. travnja 2015. s početkom u 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata, u organizaciji Kinokluba Split, Fotokluba Split i prijatelja.
Tom prilikom prikazat će se i film „Vlak“, autorsko djelo Ivice Bošnjaka.

   Nismo nikada mislili da je pisanje nekrologa lagan zadatak – mislili smo samo da pišući o osobama koje su nas formirale, koje smo gledali i kojima smo se divili izražavamo dužan pijetet. Ne samo zbog njih, već poštujući ono čime se bavimo...

     Pokušavali smo to obaviti što je moguće profesionalnije, nudeći kratki pregled biografije i karijere...
     No, ponekad biografske činjenice nisu dovoljne... Čak ni same riječi nisu dovoljne... Nisu dovoljne kada se opraštate od nekoga s kim ste bili bliski, tko je s vama surađivao, tko vam je pomagao, tko vas je obrazovao, tko vas je gurao naprijed... A upravo je sve to bio i radio Ivica Bošnjak.
     Uvijek je imao vremena za Kinoteku i uvijek je bio spreman na priču o filmu i konstruktivnu kritiku.
     I ne manje važno – on je volio film strašću koja ga nikada nije napustila... Gledao ih je toliko često i na svim splitskim lokacijama: mogli ste ga sresti na projekcijama u multipleksima, ali i manjim splitskim kinima, u Kino klubu i Kinoteci... Nije bilo važno da li je bila riječ o visokobudžetnom projektu, klasici, nezavisnom artu ili eksperimentalnom filmu! On je u punom smislu riječi živio pokretne slike...
     Redatelj, snimatelj, fotograf... naš prijatelj Ivica Bošnjak.

      „Kinoteka 70-tih imala je strašan status u gradu. U to je vrijeme dosta mladosti uživalo u gledanju filma. Često se događalo da je bila velika navala, a nerijetko se projekcija odgledala stajajući na nogama u prepunoj dvorani...

     Volio sam filmove, naročito crno bijele, jer se ti, pomno odabrani filmovi nisu mogli vidjeti nigdje drugdje. Čak ni televizija, koja je tada bila u povojima, nije prikazivala te filmove i te autore. Bila je to jedna lipa navika četvrtkom u 8 ipo: stvarno smo uživali na projekcijama i družili se nakon njih...
     Uvijek je netko, uglavnom članovi Kinoteke koji su imali znanja i volje, napisao par riječi o filmu ili autoru, i taj nas je list papira čekao na ulasku u dvoranu sa desne strane. Na taj smo način imali podatke i prije odgledane projekcije, i to je bila sjajna ideja. Volio bih da tako nešto postoji i danas...
     Još jedna stvar koja mi je ostala u ugodnom sjećanju: u jednom se trenutku dvorana malo renovirala – objektivno, bila je neuvjetna, ali meni draga – i netko se sjetio na stolice staviti zvijezdu (onu američku, holivudski simbol), te razna imena autora i glumaca. Tako da smo mi ulaskom u renoviranu dvoranu bili iznenađeni, netko dobro, netko loše... Ja zadovoljan, jer je mjesto na kojem sam uglavnom sjedio – a mjesta nisu bila numerirana nego je postojala markica za tu projekciju – dobilo zvijezdu i ime Akire Kurosawe, jednog od meni najdražih filmskih autora uopće...“
     (Ivica Bošnjak 2009. u intervjuu Miji Prkić povodom snimanja kratkog filma „Kinoteka Zlatna vrata“)

Izložbe - 14.04.

PREMIJERE 45

20:00 sati


“...a jedina luč je u našim rukama.”
U sugestivnoj igri svjetla i sjene Dijana Šehić Pirner otkriva semantički potencijal za svoj novi rad, bezazleno nazvan ‘’Igra’’. Iza tog banalnog naziva krije se mnogo ozbiljniji umjetnički koncept koji preispitiva cjelokupni modus operandi povijesti umjetnosti kao institucionaliziranog kolektivnog sjećanja na estetske senzacije određenog historijskog momenta.
No paralelno sa etabliranom vremenskom lentom periodizacije umjetnosti čovječanstva, koegzistira i ‘’lenta odbačenih’’ – umjetnost na koju je stavljena svojevrsna damnatio memoriae, koja nije bila osuđena, ali nije bila ni odobrena. Umjetnost kojoj je vlastita ‘’osrednjost’’ širom otvorila vrata zaborava. Svojim radom Šehić Pirner revitalizira upravo galeriju odbačenih i ‘’nedovoljno
dobrih’’ radova, kako vlastitih, tako i kolega sa Akademije, koji smješteni u izložbeni prostor apstrahiraju naličje čitave povijesti umjetnosti – unutar povijesno inaugurirane umjetničke paradigme ne postoji mjesto za ‘’manje dobre’’. Njihovu umjetničku autonomiju autorica apsolutno dokida upotrebom osvjetljenja UV lampe, svodeći tako njihovo individualno nesavršenstvo na zajednički nazivnik ‘’umjetničkog otpada’’.
Osim toga, uporaba UV lampe naglašava izrazitu subjektivnost percepcije umjetničkog djela. Posjetitelj individualno ulazi u izložbeni prostor, i koristeći se UV lampom kao svojevrsnim kistom transponira izložbeni prostor u privatno slikarsko platno. Krhko carstvo svjetla i sjene stvara fluidno umjetničko djelo koje je u potpunosti ovisno o subjektivnoj intenciji i doživljaju promatrača. Dekonstrukcija kao metoda umjetničke
konstrukcije postaje nositelj umjetničkog creda – Umjetnost nije mrtva, jer umjetnost ne može umrijeti!
Čak i kada bi se nakon određenog momenta prestala stvarati nova umjetnička djela, dekonstrukcijom i rekonstrukcijom cjelokupne povijesti umjetnosti otvorio bi se prostor neograničenom broju permutacija i varijacija. Kao feniks, umjetnost bi izrasla iz umjetnosti. Korištenjem UV lampi umjetnica ‘’se poklanja’’ publici, ona parafrazira Pilatovo Evo čovjeka! i kaže – Evo umjetnosti!, pogledajte je, vaša je, vi odlučite što
ona jest. Razapnite je ili oslobodite.
Ana Žanko

Životopis:
Dijana Šehić (Trogir, 1989) završila je školu likovnih umjetnosti u Splitu. Nakon toga upisuje preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Trenutno je na drugoj godini diplomskog studija kiparstva. Izlagala je na studentskim izložbama u Dusseldorfu i Frankfurtu.
Samostalne izložbe:
2014. Nepoznati Netko, Nepoznati Ja
Fast Foward/Galerija umjetnina, Split

Izložbe - 20.04.

METEOROLOŠKI KONTRASTI IV

18:00 sati


U Zlatnim vratima, u okviru Festivala znanosti, možete pogledati foto- izložbu „Meteorološki kontrasti IV“. U to ime, ovdje je jedna filmska posveta njemačkom meteorologu Alfredu Wegeneru. On je prije više od 100 godina iznio teoriju koja je promjenila način na koji razumijemo svijet. Tvrdio je da su svi kontinenti prvobitno bili jedno kopno – nazvao ga je “Pangea,”.
Priču o tome kako je meteorolog izmjenio osnove geologije, The New York Times je ispričao je u kratkom, iznimno lijepom animiranom filmu.

http://www.openculture.com/…/paper-animation-tells-curious-…

Izložbe - 05.05.

PREMIJERE 46

20:00 sati


„Danas vas grlim“Svi u životu imamo trenutke kada nam treba zagrljaj, ali baš u takvim trenucimanajčešće ostajemo sami i nema nikoga kome bi se mogli obratiti.„Pomažući drugima, pomažemo i sebi“, opće je poznata izreka na koju se referira i koja je ključni koncept ovog djela.Rad Antonia Lazarevića pod nazivom „Danas vas grlim“ nastao jeupravo iz tog razloga, vjerujući da u Splitu postoje ljudi kojima bi trebalo uljepšati dan.Razbijajući monotonost i surovost svakodnevniceumjetnik pokušavazaintrigirati prolaznike i potaknuti ih da razmisle o tome kako provode svoje slobodno vrijeme, jer često ni sami nismo svjesni koliko su nam potrebni ti jednostavni trenuci u kojima dijelimo dio sebe s drugima.Rad je napravljen na mediju filma koji sam po sebi pripada jednom od novih medija vizualnih komunikacija, te ne uključuje samo slikovne već i zvukovne podražaje. Unatoč tome, rad je prvenstveno interakcija s društvom i performans zabilježen u video formatu. Djelo je moguće interpretirati na više načina, ali zanimljivo je to što ne zauzima niti isključivo pozitivno, niti isključivo negativno stajalište, već nastoji prikazati što realniju sliku kolektiva.

Budući da je baziran na vlastitom iskustvu, proučavajući različite uzorke ponašanja nasumično odabranih sudionika, umjetnik propituje vlastita razmišljanja, stanja i osjećaje. Time ovaj projekt ne samo da je socijalni eksperiment, već poprima i osobni karakter.
Umjetnik pristupa radu gotovo ironično ne znajući kakve će biti reakcije ljudi, te hoće li oni uistinu biti spremni prihvatiti nečiji altruizam i dobru volju bez skepticizma i predrasuda.
Cijeli projekt morao je biti izveden potajno. Maštovitom upotrebom kamere, te snimanjem iz zakrilja i skrivenih kutaka, ali i zahvaljujući kolektivnoj preokupiranosti sobom, umjetnik i njegov kamerman vješto bilježe reakcije sudionika neposredno prije, tijekom, ali i nakon izvedbe performansa. Na taj način ovaj video uradak postaje svojevrsna kritika suvremenog društva, te loše komunikacije koja je najveći uzročnik neostvarene potrebe za društvenom interakcijom među generacijama, ali i unutar istih generacija.
Petra Dajak

Životopis:
Antonio Lazarević (Split, 1993.) 2012 god. završio je Školu za dizajn grafiku i održivu gradnju – smjer: Medijski tehničar, iste godine upisuje studij Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Trenutno je student treće godine.
Umjetnički projekti:
Radionice

Kino - 06.05.

STOGODIŠNJICA ROĐENJA ORSONA WELLESA.

20:00 sati


Dokumentarni film DRUGA STRANA WELLESA, Leona Rizmaula i Daniela Rafaelića bit će prikazan u Kinoteci 6. svibnja 2015. u 20:00 sati povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Orsona Wellesa. 

                Film "Druga strana Wellesa" prikazuje život, rad i intelektualnu ostavštinu Orsona Wellesa u Hrvatskoj. Tijekom razdoblja od 25 godina, kao glumac pojavio se u nekoliko koprodukcijskih filmova (David i Golijat, Tatari i Austerlitz) te je glumio u nekoliko domaćih (Bitka na Neretvi, Tajna Nikole Tesle), da bi napokon i sam u Hrvatskoj režirao dva svoja filma (Proces, Dubina). Kao otpadnik od Hollywooda, u Hrvatskoj je pronašao idealno mjesto za stvaranje. Uz pomoć dosad neviđenog arhivskog materijala, i intervjua s ljudima koji su s njim radili, redatelji ovog filma, u godini u kojoj je obilježena 90. godišnjica njegova rođenja i 20. obljetnica smrti, otkrivaju drugu stranu Orsona Wellesa. Originalnu glazbu za ovaj film napisao je Arsen Dedić, a među mnogima o Wellesu govore: Jeanne Moreau, Antun Vrdoljak, Alma Prica, Krsto Papić, Veljko Bulajić, Ivica Pajer, Relja Bašić, Ante Peterlić i drugi.

                Do sada je film "Druga strana Wellesa" prikazan na međunarodnim filmskim festivalima u Motovunu i Locarnu u Švicarskoj. Osim toga, film je prikazan na dvije velike retrospektive posvećene Orsonu Wellesu u Münchenu i Beču. Njih je organizirao Stefan Drössler, ravnatelj münchenskog Filmskog muzeja u kojem je pohranjena filmska ostavština ovog velikana svjetskog filma.

HUP

Kino - 14.05.

OBITELJSKO FILMOVANJE

17:30 sati


Obiteljsko filmovanje je stiglo u Split. Od 14. svibnja do 16. svibnja 2015. u Zlatnim vratima.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji Kino mreža u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom priprema filmsko slavlje od 15. do 17. svibnja. Riječ je o izboru od osam zanimljivih, nagrađivanih, pomaknutih i drugačijih obiteljskih filmova koji će vas zasigurno nagovoriti da obiteljski kauč zamijenite kino sjedalom. 

Kino - 14.05.

"TI MENE NOSIŠ"

19:00 sati


HRVATSKA PREMIJERA filma "TI MENE NOSIŠ" u Kinoteci Zlatna vrata 16.svibnja 2015. u 19:00 sati.

"Ti mene nosiš", 2015. Ivona Juka, 155 min. HR
Scenarij: Ivona Juka, Anita Juka
Uloge: Lana Barić, Vojislav Brajović, Nataša Janjić, Goran Hajduković, Nataša Dorčić
Dora je zanemarena djevojčica koja mašta postati nogometna menadžerica. U njezin se život iznenada vraća otac odmetnik s kojim uspostavlja blizak odnos. Ives, redateljica sapunica, brine se o ocu koji ima Alzheimer. Kako gubi oca, sve više gubi i tlo pod nogama. Nataša, uspješna producentica sapunice, očekuje dijete. Kad joj se uz nagomilane probleme iz prošlosti pojave još teži, želi se suočiti s ocem s kojim je prekinula sve veze...
Tri kćeri bore se za prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike.

Ostalo - 18.05.

MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP - ASMOSIA XI

12:00 sati


Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organizatori su međunarodnog znanstvenog skupa ASMOSIA XI (Split,18. - 22. svibnja 2015.). ASMOSIA (Association for the Study of Marbles and Other Stones in Antiquity) međunarodna je neprofitna organizacija osnovana 1988. godine. Danas broji preko 250 članova različitih struka (arheolozi, povjesničari umjetnosti, arhitekti, geolozi, fizičari, kemičari, konzervatori i restauratori) iz 25 zemalja svijeta i slovi za najjači znanstveni autoritet koji njeguje interdisciplinarni pristup u proučavanju različitih vrsta kamena i mramora te njihove eksploatacije, transporta i uporabe u antici.

Od osnutka ASMOSIA trianalno organizira znanstvene skupove na kojima od početka sudjeluju i hrvatski znanstvenici: Il Ciocco, Italija 1988.; Leuven, Belgija 1990.; Atena, Grčka 1993.; Bordeaux, Francuska 1995.; Boston, SAD 1998.; Venecija, Italija 2000.; Limenas na Thasosu, Grčka 2003.; Aix-en-Provence, Francuska 2006.; Tarragona, Španjolska 2009. i Rim, Italija 2012.

Dodjeljivanje organizacije skupa ASMOSIA XI predstavlja izuzetnu čast i priznanje hrvatskim znanstvenicima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture i Sveučilište u Splitu pokrovitelji su skupa. Ovaj skup najveći je međunarodni znanstveni skup s arheološkom tematikom organiziran u Splitu u posljednjih 30 godina. Sudjelovanje su potvrdila 204 znanstvenika (od koji je 168 stranih). Sudionici dolaze iz 28 zemalja sa 5 kontinenata.

Na skupu će se u posebnoj tematskoj sesiji po prvi put sustavno prezentirati tradicija i tehnike vađenja kamena, kvaliteta i vrste vapnenaca u antičkoj Dalmaciji i Istri, izvoz kamenih proizvoda u Mediteranski bazen te saznanja o korištenju uvoznih vrsta mramora na istom prostoru u antici i njihova reutilizacija u kasnijim povijesnim razdobljima.

U sklopu skupa sudionici će razgledati arheološki lokalitet Salone i povijesnu jezgru Splita s Dioklecijanovom palačom. Da bi što bolje predstavili neprekinutu tradiciju vađenja i obrade kamena, organizira se posjet otoku Braču koji obuhvaća posjet antičkom kamenolomu Rasohe, muzeju u Škripu, Klesarskoj školi u Pučišćima i kamenolomu Jadrankamena u Pučišćima. U suradnji s Muzejom grada Splita, Umjetnička akademija je organizirana je izložba "Marmore laudata Brattia" autora prof. Ive Donellia na kojoj će biti predstavljeni svi vapnenci otoka Brača, kamenolomi, tradicionalni alati i tehnike vađenja kamena. Tiskan je i dvojezični katalog izložbe (hrvatski – engleski).

Po održavanju skupa, do održavanja slijedećeg skupa ASMOSIA-e 2018., objavit će se Zbornik radova ASMOSIA XI. S obzirom na to da je službeni jezik ASMOSIA-e engleski, i da je odjek njenih znanstveni publikacija velik, hrvatska će se baština time predstaviti čitavom svijetu i, nadamo se, potaknuti daljnja međunarodna istraživanja.

 

U organizacijskom odboru zansntvenog skupa okupljeni su slijedeći splitski stračnjaci:

Akademik Nenad Cambj, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Prof. emeritus dr.sc. Tomislav Marasović, Sveučilište u Splitu

Prof.dr.sc. Branko Matulić, Prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost, Sveučilište u Splitu

Izv.prof.dr.sc. Ivo Donelli, Umjetnička akademija, Sveučilište u Splitu

Dr. Daniela Matetić Poljak, Umjetnička akademija, Sveučilište u Splitu

Elvira Šarić Kostić, prof., ravnateljica Muzeja grada Splita

Damir Kliškić, prof., ravnatelj Areheološkog muzeja u Splitu

Mr.sc. Vedrana Delonga, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

 

Suorganizatori skupa su:

Muzej grada Splita

Arheološki muzej u Splitu

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata

 

Pokrovitelji skupa:

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

SVEUČILIŠTE U SPLITU

 

SPONZORI SKUPA:

Grad Split

Hrvatska gospodarska komora

European Coastal Airlines

Zračna luka Split

Turistička zajednica grada Splita

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije

Predsjednica organizacijskog

Izv.prof.dr.sc. Katja Marasović 

Dokumentarni film "Pretežno vedro", javno zdravstvenog projekta koji ima za cilj zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih. Nakon projekcije je orgnizirana edukacija i degustacija za istim stolom uz izreku "Reci što jedeš, reći ću ti tko si" uz predstavljanje jedinstvenog tematskog menija učenika i djelatnika Turističko-ugostiteljske škole u Splitu. 

Ostalo - 01.06.

"HRVATSKA POMRČINA"

20:00 sati


PREDAVANJE DRAŽENA RADMANA, PASTORA BAPTISTIČKE CRKVE SPLIT 

Ostalo - 12.06.

PROMOCIJA KNJIGE "FILMOTEKA"

18:00 sati


U Kinoteci 12. lipnja 2015. u 18:00 sati održat će se promocija knjige "FILMoteka" filmskog kritičara Marka Njegića. O knjizi će govoriti Daniel Rafaelić i Jurica Pavičić.

Ostalo - 15.06.

YOGA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

19:00 sati


YOGA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Kino - 16.06.

ANIMAFEST 2015. U SPLITU

17:30 sati


U Kinoteci 16. i 17. lipnja 2015. (utorak i srijeda) - ANIMAFEST 2015. U SPLITU. 

UTORAK 16.6.

17.30 DJEČAK I SVIJET

20.00 KAMENJE U DŽEPOVIMA

SRIJEDA 17.6.

17.30 DJEČAK I SVIJET

20.00 KAMENJE U DŽEPOVIMA

Kino - 17.06.

SUGARMAN

18:30 sati


IN MEMORIAM MALIK BENDJELLOU (1977 – 2014) - SUGARMAN

U POTRAZI ZA SUGARMANOM

Searching for Sugar Man, 2012., 86 min.
 „Searching for Sugar Man“ je dansko-britanski dokumentarac koji istražuje sudbinu malo poznatog američkog glazbenika Sixta Rodrigueza.
Otkako je početkom devedesetih objavio 2 albuma, Síxto Rodríguez postao je još popularniji u Južnoj Africi. Publika je poludjela za njim, slušali su njegove ploče poput “Abbey Road” Beatlesa i “Bridge Over Troubled Waters” Simona i Garfunkela. Njegov neskriveno protestni stil naišao je na plodno tlo u sredini u kojoj se još donedavno zabranjivalo gledati televiziju, gdje je premijer Botha bio iznimno omražena osoba, jer je u javnim nastupima volio prijetiti prstom, a čiji se umjetnike i sportaše posvuda bojkotiralo zbog zakona aparthejda. Spominjanje urbanog gnjeva, sirotinje, droge i seksa u pjesmama bilo je zabranjeno, međutim Rodríguez je pjevao upravo o tome i nitko mu nije ništa mogao jer je živio daleko odatle.
Rodríguez je u zatvorenom društvu kakvo je bilo južnoafričko bio popularniji od Elvisa, pa je mnoge zanimalo što se s njim dogodilo, je li uopće živ. Stephen “Sugar” Segerman, vlasnik dućana s pločama, čuo je zgodu da se pjevač živ zapalio na nekom koncertu i umro. Od nekog je potekla i priča da je nakon dugog vremena održao povratnički koncert u Americi...
Je li išta od toga bilo istina?
Novinar Craig Bartholomew-Strydomu obavio je nevjerojatan istraživački posao. Kada je zašao u slijepu ulicu, postavio je pitanje na internetu i neočekivano dobio odgovor. Eva Rodríguez, najstarija pjevačeva kći, napisala mu je: “Moj otac je živ, u Detroitu je i možete ga kontaktirati kad god zaželite”.
To je prijelomni trenutak u dokumentarcu “U potrazi za Sugar Manom” švedskog redatelja Malika Bendjelula, koji se bavi tim fascinantnim slučajem, možda jedinstvenim u povijesti rock-glazbe. Film je prvo prikazan na festivalu američkog nezavisnog filma u Sundanceu, i tamo dobio nagradu publike i posebno priznanje žirija. Otad pozivi na festivale nisu prestajali, najpopularniji američki kritičar Roger Ebert nazvao je film “čudesnim i inspirativnim”. I na koncu zasluženi Oscar za dokumentarac koji se gleda poput najnapetijeg igranog filma…
Tribine - 06.07.

JAVNA RASPRAVA O NOVOJ MEDIJSKOJ POLITICI

11:00 sati


RASPORED:

 

11 –  14.30                  ponedjeljak, 6. srpnja 2015.;

                                      Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split

                                 Uvodna izlaganja

11 – 11.15                  Milan F. Živković, Ministarstvo kulture

11.15 – 11.30             Ivica Profaca, slobodni novinar

11.30 – 11.45             Miroslav Ivić, direktor Slobodne Dalmacije, predsjednik Udruženja         novinskih izdavača u Hvatskoj udruzi poslodavaca

11.45 – 12                 Suzana Kunac, sociologinja, vijećnica za elektroničke medije

12 – 12.30                  Rasprava

12.30 – 13                  Stanka za kavu

                                      Uvodna izlaganja

13 – 13.15                  Boris Postnikov, Ministarstvo kulture

13.15 – 13.30             Željana Buntić Pejaković, izvršna direktorica Udruge za promicanje     ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura plus

13.30 – 13.45             Ante Frankić, urednik radija KLFM

13.45 – 14                  Mišo Bijelić, vlasnik radija Ritam, Šibenik

14 – 14.30                  Rasprava

Kino - 06.07.

U FOKUSU

20:00 sati


U ponedjeljak 6. srpnja 2015. u 20:00 sati u Kinoteci Zlatna vrata održat će se večer kratkih filmova - „u FOKUSu“, u suradnji Zlatnih vrata i Kino Kluba Split.

Izložbe - 07.07.

PREMIJERE 47

20:00 sati


Otvaranje izložbe Premijere 47 Ankice Jovanović održat će se u utorak, 7.srpnja 2015. godine u 20:00 sati u Loggi Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata. Izložba ostaje otvorena do 17.srpnja 2015. godine.

Kino - 12.09.

SPLIT FILM FESTIVAL

21:30 sati


SPLIT FILM FESTIVAL 2015

Kino - 20.09.

SPLITSKA PREMIJERA "ZVIZDANA"

21:00 sati


SPLITSKA PREMIJERA "ZVIZDANA" U ZLATNIM VRATIMA 20.rujna 2015. u 21.00 sati

Izložbe - 22.09.

ŠUMA OKOM ŠUMARA

17:00 sati


10 BLEOVARSKIH SALONA - fotografije "Šuma okom šumara" (retrospektivna izložba i predstavljanje monografije)

Ostalo - 29.09.

DAN OTVORENIH ZLATNIH VRATA

8:00 sati


U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja danas, 29. rujna 2015., u našim prostorijama, organiziramo besplatna savjetovanja o obrazovanju odraslih, te prezentiramo programe osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacije.
Pozivamo sve zainteresirani (zaposlene i nezaposlene) u Dioklecijanovu 7 da nas posjete i dobiju željene informacije.
 

Ostalo - 09.11.

90 GODINA S VAMA

18:30 sati


Otvorenje izložbe "Naši vršnjaci" uz domjenak i glazbenu pratnju Veljka Popovića i Alena Čelića, splitska premijera dokumentarnog filma "Martinac" povodom 90. rođendana Centra.

PROGRAM:

PONEDJELJAK, 9. 11. 2015.
16.00 Filmska projekcija: ekranizacija remek djela svjetske književnosti - „Mali princ/The Little Prince“ Marka Osbornea iz 2015. (Dvorana  Kinoteke/ulaz  slobodan, broj mjesta ograničen) FILM JE SINKRONIZIRAN NA HRVATSKI JEZIK!
18.30 Otvaranje izložbe „Naši vršnjaci“ (splitski filmski repertoar 1925./filmovi snimljeni 1925.) uz glazbenu pratnju Veljka Popovića & Alena Čelića/New Gondoliers (Loggia Zlatna vrata/ulaz slobodan)
20.00 Filmska projekcija: dokumentarni film  „Martinac“ Zdravka Mustaća iz 2015. (Dvorana  Kinoteke/ulaz slobodan, broj mjesta ograničen) ... Svestrani umjetnik i intelektualac s naslovom 'majstora eksperimentalnog filma', splitski filmaš i pjesnik Ivan Martinac, arhitekt zvanjem, nezaobilazno je ime (ne samo) splitske filmske prošlosti. Kinoteka je njegov veliki dužnik jer je upravo Ivan Martinac ključni kreator programske orijentacije Kinoteke u njenim zlatnim vremenima, sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
 
UTORAK 10. 11. 2015.
16.00 Filmska projekcija: remek djelo animacije - „Princeza Mononoke/Mononoke -hime“ Hayao Miyazakiya (Dvorana  Kinoteke/ulaz slobodan, broj mjesta ograničen) FILM JE SA HRVATSKIM PODNASLOVIMA!
19.00 Predavanje prof.dr.sc. Ivice Puljka (Dvorana  Kinoteke/ulaz slobodan, broj mjesta ograničen)
Nakon predavanja filmska projekcija futurističkog klasika „Metropolis“ Fritza Langa iz 1927./započeo se snimati 1925. (Dvorana  Kinoteke/ulaz slobodan, broj mjesta ograničen)

U ponedjeljak, 9. studenoga 2015. u 20 sati u Kinoteci Zlatna vrata bit će prikazan najnoviji film iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza, dokumentarni film Martinac, redatelja Zdravka Mustaća. 

Martinac je jednosatni film o životu i stvaralaštvu pokojnog avangardnog splitskog filmskog redatelja i pjesnika Ivana Martinca (1937 – 2004). Martinac je vrsta biografskog filma u kojem se u frenetičnom ritmu izmjenjuju izjave Martinčevih suvremenika, prijatelja i suradnika s mnoštvom inserata iz njegovih filmova te s prizorima iz postaja (Beograd, Split) na njegovom životnom putu, dočaravajući na taj način uz kompleksnost autorske osobnosti i njegova turobna životna putovanja. Film je portret jedne izuzetne filmske pojavnosti. 

Autori ovoga dokumentarca, Mustać i Poljak, „potekli“ su iz Kino kluba Split i ne začuđuje činjenica da su upravo oni odlučili snimiti film o Ivanu Martincu, bitnom autoru „splitske škole filma“.


Martinac (Hrvatska, 2015.)
dokumentarni, DCP, 62 minute
Scenarij i režija: Zdravko Mustać
Direktor fotografije: Boris Poljak
Montaža: Damir Čučić
Producentica: Vera Robić-Škarica
Produkcija: Hrvatski filmski savez, 2015.


Sugovornici u filmu:
Ivan Ladislav Galeta - Ješa Denegri - Joca Jovanović - Sava Trifković - Marko Babac - Predrag Popović - Želimir Žilnik - Dragoslav Lazić - Andrija Pivčević - Ante Verzotti - Lordan Zafranović - Dunja Ivanišević - Hrvoje Turković - Diana Nenadić - Ivan Obrenov - Ivica Bošnjak - Mirko Krstičević - Mirko Petrić - Drago Šimundža - Petar Opačić - Marin Barišić - Tonko Maroević - Vjekoslav Nakić

Loggia  Hrvatsko-njemačko društvo Split: Otvorenje izložbe radova storyboard radionice i izložbe fotografija "Nostalgična" 

OBLJETNICA PADA BERLINSKOG ZIDA I FESTIVAL STRIPA I FIZIČKOG TEATRA

 
20.11. 19:30h kino dvorana  Hrvatsko-njemačko društvo Split: "Od slike do igre - od stripa do izvedbe"
20.11.  20:00h kino dvorana  "Iz dubine" projekcija stop animacije splitske autorice Katrin Novaković
20.11 20:30h kino dvorana  Gostovanje berlinskog strip autora Mawila - projekcija i čitanje iz strip albuma "Kinderland" 

Razveselite vaše mališane za praznike i dovedite ih u Kinoteku Zlatna vrata na crtiće. Prije projekcija 28.prosinca 2015. u 10.15 sati te 7., 8. i 9. siječnja 2016. u 16.15 sati družit će se s Jakšom i zajedno stvarati atmosferu pročitane priče crtanjem, razgovorom, svojim malim glasićima i važnim komentarima, s lutkama i šuškalicama u veselo uređenom prostoru.

Cijena ulaznica za crtiće 15 kn, Male čitaonice besplatne.

RASPORED DOGAĐANJA:

PONEDJELJAK 28.12.

10.15. MALA ČITAONICA

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "DOBRI DINOSAUR"

UTORAK 29.12.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "UPS! NOA JE OTIŠAO"

SRIJEDA 30.12.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "MALI PRINC"

ČETVRTAK 7.1.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "MALI PRINC"

16.15. MALA ČITAONICA

17.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "DOBRI DINOSAUR"

PETAK 8.1.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "UPS! NOA JE OTIŠAO"

16.15. MALA ČITAONICA

17.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "MALI PRINC"

SUBOTA 9.1.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "DOBRI DINOSAUR"

16.15. MALA ČITAONICA

17.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "UPS! NOA JE OTIŠAO"