KALENDAR DOGAĐANJA 2014. godina

Izložbe - 22.01.

PREMIJERE 40

19:00 sati


Sve je samo simbolizam, niti jedan recept nije dobar za sve, ali su znakovi jed- naki za svih.

Misao je to koju autorica isprepliće u mrežu znakova lova, čišćenja, spre- manja, serviranja, jedenja, bacanja, pa nanovo ulova, pripremanja, hranjenja, odbacivanja. Opetovanih znakova koji tako umreženi, stvaraju sliku o krugu ribe kojeg ona vječno prolazi- sliku koju autorica promatra od malena.

Polazeći od polisemantičnosti znaka, loop videom split screen formata ost- varenom na paus papiru, autorica nam nudi mogućnost dekodiranja znako- va iz više različitih rakursa, ovisno o kojima isti dobivaju svoje značenje. Ribar tako ribi pridaje značenje ulova, kuhar spremanja jela, gost restorana ukusne delicije i trenutačnog hedonizama. Za neke ona predstavlja egzistenciju i posao, za druge svakodnevnicu, a ponekima samo prolaznost trenutka.

Ova lokalna slika, odnosno specifično mikro iskustvo, kroz autoričin video rad -><- , iz 2012. godine, poprima univerzalistički okvir, kroz koji se jednosta- van i svakidašnji prikaz životnog kruga ribe može iščitati kao neprestano kruženje materije i vječne energije, utkane u univerzum u koji smo svi up- isani. Kao kruženje temeljeno na dvosmjernoj kauzalnosti gdje uzrok uvijek implicira posljedicu, koja pak u određenom trenutku i sama postaje uzro- kom, implicirajući naposljetku i novu posljedicu.

Ideja vječnog kruženja prenesena je ovdje i na formu rada, ostvarenog kao loop video split screen formata, koji s lijeve strane ekrana ide unaprijed, a s desne unazad, neprestano se ponavljajući i ispreplićući, markirajući svoj sadržaj uvijek iznova ponavljajuće priče. Jednako tako je i nama kao gle- dateljima omogućeno promatranje rada s obje strane, čime u potrazi za rakursom promatranja i tumačenja, i sami, fizički doživljavamo kruženje, pri čemu video možemo shvatiti kao objekt, prošireno i direktno potencirano doživljajno iskustvo za nas same.

Iskustvo vječnog kruženja, potaknuto energijom koja neprestano pokreće mnogostruke forme života, nestalne i prolazne, koje se po svom kraju vraćaju u onu istu materiju iz koje su proizašli, dobiva značenje nestalnosti i prolaznosti onog čemu svakodnevno dajemo formu. Onog materijalnog ko- jemu smo često usmjereni. Sastavljeno od sasvim jednostavnih znakova, kao da nas neprestano podsjeća da svoj životni krug usmjerimo na ono što nas stvara i pokreće, na onu energiju, kojoj možemo pridati značenje moralnog i misaonog, jer ono je jedino vječno i nepromjenjivo.

Postavljeni naposljetku pred ovakve pojmove, stvaramo osjećaj malen- kosti, koju kako autorica navodi: možemo poistovjetiti i s osjećajem strahopoštovanja kojeg gajimo prema moru. Jer more je sila, veličina koju ne možemo kontrolirati i snaga koju ne smijemo zanemariti. Mi možemo preva- riti more, uloviti mu ribu, staviti mu brane i pokoravati njegove valove našim brodovima, no u svom lukavstvu moramo biti puni poštovanja i mjere, jer će ono uvijek biti moćnije i jače od nas.

Anita Zelić Tomaš

Životopis:Ida Skoko rođena je 1988. godine u Puli. 2012. godine završava prediploski studij na Royal Academy of Art u Den Haagu, smjer Fine Arts. Trenutno je na diplomskom studiju Medijske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Ostalo - 31.01.

NOĆ MUZEJA 2014.

8:00 sati


PROGRAM - NOĆ MUZEJA 2014

20:00 - 20:10 h

PROJEKCIJA filma "Otkrivanje spomenika Grguru Ninskom na Peristilu"

Redatelj: Milan Marjanović, 1929. godina, trajanje 7,45 min

20:10 - 20:30 h
PROJEKCIJA filma "Sunčani Split"
08:00 - 20:30 h
IZLOŽBA PREMIJERE 40
20:30 - 21:40 h
PROJEKCIJA filma Dama s kamelijama
Kino - 05.02.

HRVATSKA PREMIJERA FILMA ISPOD KOŽE

20:00 sati


HRVATSKA PREMIJERA filma ISPOD KOŽE/Under the Skin u Kinoteci Zlatna vrata 5. veljače 2015. u 20:00 sati. 

O FILMU:

Under the Skin, 2013. Jonathan Glazer, 108 min. (UK/SAD/Švic)

Scenarij: Walter CampbellJonathan Glazer

Uloge: Scarlett JohanssonPaul BranniganJessica Mance

                Britanski film „Ispod kože“, snimljen po bestselleru Michela Fabera, prikazao se premijerno na 8. Vukovar film festivalu u kolovozu prošle godine, a ova splitska projekcija hrvatska je premijera...

                Kritike tepaju ovom filmu da je krajnje erotičan i krajnje opasan, što ne čudi s obzirom na glavnu glumicu, seksi Scarlet Johansson u ulozi erotično-zavodljive izvanzemaljke koja poprima obličje Zemljanke te jezdi ulicama Glasgowa u bijelom kombiju vrebajući muškarce koji joj postaju žrtvama. A bilo bi dobro da su oni snažni i mišićavi. Jer ih zatim šalje u svoju zemlju - radi prerade. Tamo je ljudsko meso na cijeni...

                „Vizualno impresivno i duboko uznemirujuće... Baš kao Johansson u ovom filmu vjerujem da je izgledala i ponašala se Elizabeth Taylor kad ju je Richard Burton prvi put odveo u svoj rodni Wales“, veli kritičar Guardiana Peter Bradshow u svom viđenju filma dodajući kako je ovo djelo miks utjecaja Davida Lyncha i Gaspara Noea.

Raspored projekcija:

5.veljače u 20:00 sati

6. veljače u 20:00 sati

10. veljače u 17:30 sati

14. veljače u 17:30 sati

Ostalo - 14.02.

EU KREATIVNA EUROPA

10:00 sati


Predstavljanje Program a EU Kreativna Europa – potprogram Kultura i Europ ske prijestolnice kulture. U organizaciji Deska Kreativne Europe Ministarstva kulture,Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Gradom Splitom.

Ostalo - 17.02.

PROMOCIJA KNJIGE DANIELA RAFAELIĆA

20:00 sati


„KINEMATOGRAFIJA U NDH“

PREDSTAVLJANJE KNJIGE DRAGE PILSELA „ARGENTINSKI ROMAN“

Izložbe - 06.03.

DANI ŽENA U ZLATNM VRATIMA 2014.

19:00 sati


Već tradicionalno, povodom Međunarodnog dana žena Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Udruga Domine organiziraju manifestaciju Dani žena u Zlatnim vratima koja se sastoji od sljedećeg:
1  Filmski ciklus In memoriam:
Četvrtak 6.3. 20.00 IN MEMORIAM SARITA MONTIEL: CARMEN IZ GRANADE / Carmen la de Ronda, 1959. Tulio Demicheli, 106 min
Petak 7.3. 20.00 IN MEMORIAM ELEANOR PARKER: DETEKTIVSKA PRIČA / Detective Story, 1951. William Wyler, 103 min.
Subota 8.3. 20.00 IN MEMORIAM JOANNE FONTAINE: PISMO NEPOZNATE ŽENE / Letter from an Unknown Woman, 1948. Max Ophüls, 86 m.
2. Izložbeni program:
U vremenu od 7. do 15. ožujka 2014. u izložbenoj loggi Centra, u Dioklecijanovoj 7 biti će postavljena izložba akvarela PRIMAVERA slikarske grupe „Iz bića boje“ koje djeluju u udruzi Domine.
3. Radionica i sajam ručnog rada Uradi sama udruge Liga za prevenciju ovisnosti

Kino - 13.03.

VIS-A-VIS

20:00 sati


Sutra, 14.ožujka 2014. u 20:00 sati u Kinoteci Zlatna vrata održat će se projekcija hrvatskog filma VIS-A-VIS na kojoj će prisustvovati redatelj Nevio Marasović i glumac Janko Popović Volarić koji će se predstaviti prije filma, te razgovarati sa zainteresiranima i nakon filma.

Ostalo - 14.03.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE "O GLAZBI"

18:30 sati


PREDSTAVLJANJE KNJIGE „O glazbi“ Zvonimira Berkovića

(priredila glazbena kritičarka Bosiljka Perić Kempf)

Tribine - 17.03.

PONEDJELJKOM PAMETNO: GDJE SU DOKAZI ?

19:00 sati


Livija Puljak

(Grozdan Kušpilić, Ivana Ujević, Slaven Jozić i Ivona Mladineo)

Izložbe - 25.03.

PREMIJERE 41

19:00 sati


''Everybody gets so much information all day long that they lose their common sense''

-Gertrude Stein

           Djelo Lov ''novina'' plod je razmišljanja autorice o temi Strukturalnost. Skulptura od armature i lima formira udicu i limene plohe različitih oblika zakačene na nju. Limene plohe predstavljaju različite oblike novinskog papira na kojima je otisnut simboličan tekst koji nosi priču skulpture: Zadržimo kritičnost u potrazi za informacijama. Isti tekst se ponavlja na svim limenim plohama, otisnut s jedne strane, dok druga ostaje prazna.

Strukturalno-funkcionalna teorija sustava, teoretski je okvir za analizu društvenih uvjeta i posljedica djeovanja masovnih medija. Autorica želi istaknuti da strukturalno-funkcionalna analiza pretpostavlja postojanje sustavu imanentne potrebe za samoodržanjem, dakle za integracijom i kontinuitetom, koji je odgovoran za stvaranje metoda prilagodbe koje se ponavljaju.

             Svaki oblik vlasti u povijesti imao je  temeljnu bajku, legendu, mit, jednu priču koja se ponavlja u svim oblicima i formama. Najsuptilniji vid manipulacije najlakše nam promakne. Ponavljanje jedne priče opet i opet.

  Novinar je u ovom slučaju na višem položaju, iz razloga što ima moć usmjeravanja čitatelja, te ga provlači kroz vodu pažljivo sugeriranih zaključaka. Odjednom svijet u kojem radimo, živimo, mislimo i djelujemo postaje manji. Nesvjesno smo postavili granice vlastitoj svijesti. Jedna priča postaje jedina priča.

 Jedna priča nije nužno pogrešna, već nepotpuna, prikazuje samo jednu stranu, jedan identitet. Kao i limene plohe. Ukoliko naš pristup nije kritičke prirode, izlažemo se opasnostima iskrivljene percepcije stvarnosti. U podsvjesti našeg uma razvijaju se nametnuti stereotipi, koji ograničavaju našu spoznaju novog i zatvaraju vrata neispričanim pričama.

Izložbe - 07.04.

MOJI ZAVIČAJI

18:00 sati


BOŽIDARKA ŠĆERBE HAUPT

Slikarica Božidarka Šćerbe Haupt koja se potpisuje Darka, kako ćemo je nadalje zvati, započela se baviti kineskom kaligrafijom kod umjetnice Joe Ellis u Sarajevu 2004. godine, gdje će naučiti poteze kistom i vještinu kaligrafije, uz samoinicijativnu i spontanu primjenu akvarela na svojim prvim radovima kojima počinje da se izražava bojom. (Mrtve prirode s cvijećem). Zapravo, svoje slobodno vrijeme za slikanje Darka nalazi od 2005. kada joj se otvaraju novi vidici prema okruženju u kojemu nalazi svoje teme za likovno istraživanje, sve do sada.

Kreativno slikarsko razmišljanje Darka je povezala i s pisanjem, kada se predstavila na prvoj samostalnoj izložbi u Splitu, 2009. godine, pod nazivom „Iz kale u mahalu“ uz promociju svoje prve knjige „Priča o Sarajevu“ u Etnografskom muzeju.

 S obzirom da je podrijetlom iz pomorske obitelji Šćerbe sa otoka Raba, iz njenog ateljea izviru slike u ciklusima na temu Mediterana, Jadrana i Normandije, a prenose nam njezino kreativno likovno razmišljanje o lukama i obalama uz koje nailazi na motive kao što su lađe, zvonici, plastovi sijena, znameniti vrt slikara Clauda Moneta, te urbana arhitektura općenito. Uz impresije s Mediterana učestalo se javlja tematika Bosne i Hercegovine: sarajevski krajolici sa Kovača, Alifakovca, Vilsonovo šetalište i predjeli Bjelašnice, Crepoljskog i dr. Uz spomenute teme neprekidno slika vegetaciju i cvijeće iz stvarnoga okruženja pri čemu joj je česta tema njen vlastiti vrt.

2008. godine, na Uskrsnoj izložbi HKD Napredak u Sarajevu, prikazana je njezina slika „Za križem“, koja sada zauzima vidno mjesto kao jedina slika izrazito geometrijske orijentacije prema energiji crteža i čiste boje kojom su izraženi simboli procesije posute ljudskim suzama.

U ostalim radovima Darkin je crtež interpretiran dvojako: ili su to obrisne dimenzije oblika ili je to strukturna crta za naznaku detalja i ritma slike. Njezine su kompozicije uvijek kolorističke i pretežno slobodne, najčešće slikane u prvom planu i plošnom konceptu, kromatski. Različite su čvrstine, od razlivenih kontura akvarela i drugih specifičnih odlika ove tehnike koju varira u prozračnosti i čvrstoći pomoću nanosa boje i potezima akvarel olovke. Služi se i drugim slikarskim efektima u kombiniranoj tehnici radi svojih istraživanja, odnosno, putem likovnih poruka koje su ispunjene Darkinim senzibilitetom za nježni iskaz crtežom i bojom, skicama i studijama predmetnoga, ili za stamene – simboličke kompozicije.

Snježana Mutapčić

Tribine - 07.04.

FESTIVAL ZNANOSTI

20:00 sati


U dodiru znanosti.

Javna studentska predavanja.

Voditelji: Natalija Dunić i Ivan Dević

Ostalo - 08.04.

OCEANOGRAFSKI INSTITUT

9:00 sati


Sastanak međunarodne grupe znanastvenika. Projekt Balmas.

Tribine - 08.04.

FESTIVAL ZNANOSTI

17:00 sati


FAMELAB - Labaratorija slave

Ostalo - 09.04.

OCEANOGRAFSKI INSTITUT

9:00 sati


Sastanak međunarodne grupe znanastvenika. Projekt Balmas.

Tribine - 09.04.

FESTIVAL ZNANOSTI

20:15 sati


Znanost u filmovima.

Predavanje /Kino

Livija Puljak, Damir Sapunar

Ostalo - 10.04.

OCEANOGRAFSKI INSTITUT

9:00 sati


Sastanak međunarodne grupe znanastvenika. Projekt Balmas.

Ostalo - 11.04.

PROMOCIJA KNJIGE "VRIJEME JE ZA GOZBU"

11:30 sati


Veljko Barbieri

Tribine - 11.04.

FESTIVAL ZNANOSTI

19:00 sati


Klimatske promjene.

Okrugli stol + tribina.

Izložbe - 23.04.

HOBOTNICA ISPOD PEKE

19:00 sati


Lovorka Begović i Kajo Milišić, oboje glazbenici, prvi se put predstavljaju publici u novom vidu umjetnosti, likovnom.

Uzimajući elemente glazbenog i likovnog svijeta, umjetnici pred nas stavljaju zanimljive uratke velike intimne vrijednosti. Nadahnuće za svoja djela pronalaze u Mediteranu i njegovim neiscrpnim motivima, ali i materijalima karakterističnim za to podneblje. Iako su nastajali u potpuno različitim gradovima i vremenima, radovi ovih dvoje umjetnika amatera imaju brojne dodirne točke u izboru motiva, ali i koloritu.

            Lovorka oblikuje palmine grane, minimalno intervenirajući kako bi sačuvala autentičnost prirodnog materijala. Na taj jednostavan način stvara zanimljive instrumente od kojih je svaki poklon nekoj bliskoj osobi.

Iako svima poznati, ti su instrumenti prvenstveno plod Lovorkine mašte i glazbena senzibiliteta. Neki podsjećaju na indijske ili afričke narodne instrumente, a drugi se oblikom približavaju suvremenim jazz ili rock glazbalima.

U Lovorkinu stvaralaštvu sve djeluje gotovo djetinje lako, od stvaranja instrumenta do imaginarne zvučne ideje. Upravo ta lakoća svjedoči o neraskidivoj vezi s glazbom, njezinom prvom ljubavi.

Svi su njezini radovi nastajali usput, potaknuti samim trenutkom i oblikovani su iz u tom času dostupnih materijala i boja. Ostali izlošci, ribe i brodice, pokazuju duboku povezanost ne samo s glazbom, već i s mediteranskim ambijentom u kojemu umjetnica živi, radi i doživljava svoju umjetnost.

            Čak i kad ne bismo znali da je Kajo Milišić glazbenik, o njegovoj bi muzikalnosti svjedočili njegovi pasteli vibrantnog kolorita i sigurne, svježe kompozicije. Sve je na njima ispunjeno ritmom, razigrano u ornamentu, sve se giba i isijava u valovima, katkad onim morskim, a katkad nešto apstraktnijim valovima svjetlosti, zvuka i emocije. Slojeviti nanosi boje, a zatim skidanje gornjeg sloja kako bi se otkrila ona donja, svjetlija, svojstveni su Milišićevoj tehnici. Tim pomalo grafičkim pristupom Milišić živo i iskreno slavi bliske morske motive. Nostalgični prikaz malog mjesta na makarskoj rivijeri i prepoznatljivi obrisi Hvara i Pelješca govore o autorovoj snažnoj povezanosti s krajem iz kojega izvire njegovo likovno stvaralaštvo.

            Kajo Milišić i Lovorka Begović pripadaju nevelikom broju umjetnika koji su i likovno i glazbeno nadareni. Njihova znatiželja, volja za istraživanjem vlastitih talenata i zadiranjem dublje u svoju nutrinu dovele su ovih dvoje glazbenika – likovnih amatera -  i do njihove prve izložbe u kojoj posjetiteljima daruju ulaz u svoju iskrenu umjetnost, pokrenutu velikom ljubavlju prema moru i Dalmaciji.

Budućnost će pokazati čemu će posvetiti glavninu svoje pozornosti. Možda će se pak odvažiti i na paralelnu karijeru, koja im oboma zasigurno obećava plodna iskustva. A mi se nadamo da nećemo dugo čekati novu, zanimljivu glazbeno-likovnu priču.

Ostalo - 03.05.

KONCERT MEĐURELIGIJSKOG ZBORA

19:00 sati


GRAD SPLIT / SIMFONIJA RAZLIČITOSTI

Ostalo - 05.05.

ODGOVOR JE LJUBAV - A PITANJE?

19:00 sati


OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA OSOBA SA CEREBRALNOM PARALIZOM: ODGOVOR JE LJUBAV – A PITANJE?, 2013. Matko Perić, 45 min.

Izložbe - 08.05.

PREMIJERE 42

20:00 sati


Ante Duraković predstavlja se serijom grafika izvedenih akvatintom. Riječ je o neparnom
broju crnih kvadrata na bijeloj podlozi, čiju statičnost remeti tek linija što preuzima
ulogu protagonista vizualnog događaja,pretvarajući mirne površine kvadrata u
reljefe.
Na taj način linija postaje glavno sredstvo umjetničkog izraza; ukoliko pratimo njeno
djelovanje od središnjeg kvadrata prema krajevima, uočit ćemo pravilno kretanje:
plitko izdignuta linija koja presijeca centralnu grafiku na dvije jednake polovine pojavljuje
se i na ostalim grafikama ali označava drugačije odnose ploha; približavajući
se lijevom i desnom kraju cjelokupne kompozicije s vremenom stvara niz koji teži
prostoru izvan djela.
Duraković geometrijski komponira prostor umjetničkog djela, bez opterećujućeg
konteksta misli. Elementi likovne forme, odnosno njegov osobni estetski sadržaj su
kompozicija, kanon i raster. Pomicanjem linije kvadrati postaju dokument pokreta,
kojeg možemo čitati slijeva ili zdesna.
U trenutku promatranja Durakovićevih grafika razumljiva je gotovo trenutna asocijacija
na djela Maljevičeve geometrijske apstrakcije ili pak američkog apstraktnog ekspresionizma
u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata. Treba spomenuti kako, dok
Durakovićeva pažnja zaista jest usmjerena geometrijskom promišljanju prostora slike,
njegov postupak lišen je bilo kakve duhovnosti i simbolike u tom procesu. Istodobno,
kao što Barnett Newman i cijeli niz slikara istog reda koriste plohu kao izražajno sredstvo,
kod Durakovića to je isključivo linija, koja stvara pokret i posljedično ritam, po
čemu je sličniji Kniferu.
Durakovićeva umjetnička cjelina estetski je prijatna likovna pojavnost; nije rezultat
redukcije figurativnog oblika, niti reprezentacija apstraktnog pojma već je u
svojoj naravi eksperimentalna. Time bi se mogla približiti definiciji autonomnog
umjetničkog djela, nečemu što bi se zasigurno svidjelo Clementu Greenbergu, jednom
od najpoznatijih teoretičara umjetnosti dvadesetog stoljeća.
U zaključku, prvotna Durakovićeva težnja bila je uspostaviti likovni događaj bez
slučajnosti i podariti svom djelu geometrijsku zakonitost.
No, usprkos tome na pojedinim mjestima vidljive su crne mrlje. Može se reći kako je
zahtjevna i iscrpljujuća tehnika izvedbe znatno otežala realizaciju ciklusa. Ipak, novonastala
situacija omogućuje prostor za diskusiju.

Nastojeći izbjeći slojevitost tona i eliminirati efekt dubine u crnim
kvadratima, došlo je do „grešaka“. Treba se upitati: je li to obezvrijedilo
prvotnu umjetnikovu ideju? Je li Duraković trebao prepravljati
„greške“, samim time, bi li takvo umjetničko djelo bilo vjerno originalnoj
umjetničkoj strategiji (je li svako pojedino umjetničko djelo
uopće neponovljivo?)? Pružaju li novonastale okolnosti mogućnosti
novih interpretacija ovog umjetničkog djela?
Nama je dana sloboda dalje raspravljati…
Božo Kesić

Ostalo - 12.05.

PONEDJELJKOM PAMETNO

19:00 sati


Ponedjeljak nije baš neki dan. Dobro je pjevao Bob Geldof. E, taj dan koji baš nitko ne obožava možete provesti tako da nam se pridružite u Kinoteci Zlatna vrata i poslušate popularna predavanja splitskih znanstvenika.

Doktorski studij TRIBE i Laboratorij za istraživanje boli splitskog Medicinskog fakulteta, te Centar za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja (CFI) ponedjeljkom u Kinoteci organiziraju predavanja i besplatne projekcije dokumentarnih filmova. Umjesto da popodne provedete na kauču ili u trgovačkom centru pridružite nam se, vratite se u Grad, u prekrasan prostor Kinoteke, pogledajte zanimljive filmove i poslušajte poučna predavanja.

Ostalo - 19.05.

PROMOCIJA KNJIGE (DRAGAN MARKOVINA)

18:00 sati


PROMOCIJA KNJIGE

 

Dragan Markovina: Između crvenog i crnog - Split i Mostar u kulturi sjećanja.

Ostalo - 19.05.

SAVEZ GLUHO-SLIJEPIH

20:00 sati


SAVEZ GLUHO-SLIJEPIH 

Izložbe - 19.05.

IZLOŽBA PREDIZBORNIH PLAKATA

20:00 sati


Projekt "Učionica demokre(a)cije" provodi udruga "Domine" Split u suradnji sa Ženskom grupom Donji Lapac.

Ostalo - 21.05.

OTVORENA VRATA

8:00 sati


U srijedu 21. svibnja, povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za uspostavljanje dijaloga i doprinos razvoju, Centar za kulturu i cjeloživotno orazovanje Zlatna vrata otvara vam svoja vrata. 

Dođite i informirajte se o našim obrazovnim programima (srednjim školama, osposobljavanjima, tečajevima, seminarima...) i pogledajte projekcije koje smo vam pripremili.

Od 8:00 do 20:00 sati u Kinoteci se prikazuju dokumentarci, art filmovi, klasika, crtići. Ulaz je slobodan.

Izložbe - 26.05.

PREDSTAVA UMJETNIČKE GIMNAZIJE

19:00 sati


ARS ANIMAE / Željka Milošević Paro

Kino - 31.05.

HUMANITARNA PROJEKCIJA FILMA 'KOŠNICE'

20:00 sati


Uslijed katastrofa koje su pogodile istok naše zemlje i nezavisna kina se uključuju u akciju pomoći ugroženima na poplavljenim područjima. Riječ je o humanitarnoj projekciji filma 'Košnice' koji će se prikazivati u subotu, 31.svibnja, a riječ je o dugometražnom omnibusu studenata filmskih akademija iz Zagreba, Jeruzalema, Londona, Kölna i Praga. Glavni producent filma je Ivan Kelava koji je porijeklom iz Gunje.

Film će se prikazivati istovremeno u 23 nezavisna kina u Hrvatskoj.                       

Sav prihod od ulaznica namijenjen je financijskoj pomoći stanovnicima Gunje.

Projekcija „Košnica“ održat će se u subotu, 31. svibnja 2014.god u 20:00 sati u Kinoteci Zlatna vrata.

Ostalo - 02.06.

POSJET STRUKOVNIH PROFESORA IZ ŠPANJOLSKE

9:00 sati


Četverodnevni posjet strukovnih profesora iz srednje turističko-ugostiteljske škole Centro Integrado de Formacion Profesional Costa de Azahar iz grada Castellon de la Plana (Španjolska) u sklopu programa EU, Leonardo da Vinci.

Izložbe - 02.06.

PREDSTAVA UMJETNIČKE GIMNAZIJE ARS ANIMAE

18:00 sati


Predstavljanje radova učenika srednje umjetničke gimnazije Ars Animae.

Kino - 12.06.

MEDITERAN FILM FESTIVAL SPLIT

20:00 sati


MEDITERAN FILM FESTIVAL SPLIT

Izložba fotografija učenica Škole likovnih umjetnosti iz Splita Tine Štambuk i Lucije Vrkić

Ostalo - 17.06.

OCEANOGRAFSKI INSTITUT

14:00 sati


Oceanografski institut

Ostalo - 18.06.

OCEANOGRAFSKI INSTITUT

9:00 sati


Oceanografski institut

Ostalo - 19.06.

OCEANOGRAFSKI INSTITUT

9:00 sati


Oceanografski institut

Ostalo - 20.06.

OCEANOGRAFSKI INSTITUT

9:00 sati


Oceanografski institut

Ostalo - 22.07.

DODJELA DIPLOMA KONOBARIMA I KONOBARICAMA

10:00 sati


Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata želi puno uspjeha svojim konobarima i konobaricama kojima su jučer zasluženo dodijeljene diplome nakon završenog školovanja. 

Ostalo - 01.09.

LJETNA ŠKOLA INGENIOUS

11:00 sati


U organizaciji Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Split ugostio 200 europskih profesora prirodnih znanosti i tehnologije zajedno s predstavnicima najjačih tehnoloških svjetskih kompanija poput Nokie, Microsofta, Shella, Philipsa, Volvoa.

Proteklog vikenda se  u organizaciji Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata održala 3. ljetna škola projekta inGenious, najvećeg europskog  programa za cijeloživotno obrazovanje profesora iz prirodoslovnih i tehničkih područja s ciljem da ih se obuči kako u EU postoji velika potreba u visokotehnološkoj industriji za karijerama mladih ljudi u prirodnim i tehničkim znanostima .

Ljetna škola je okupila preko 200 profesora iz više od 20 zemalja Europe,  te predstavnike najjačih svjetskih tehnoloških kompanija poput Nokie, Microsofta, Shella, Philpsa, Volvoa i drugih.

Manifestaciju, koja se odvijala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, su otvorile Dr. Agueda Graz-Velazquez, iz European Schoolnet-a, najveće europske mreže za obrazovanje, te profesorica Ana Bedalov, glavna koordinatorica projekta za Hrvatsku. Kroz trogodišnje sudjelovanje u inGeniousu, 35 profesora iz cijele Hrvatske je imalo prilike koristiti prilagođene obrazovne module svjetskih kompanija i na taj način učenicima u nastavi približiti naprednu tehnologiju ali i potrebu za novim atraktivnim karijerama u znanosti, tehnologije, inžinjerstva i  matematike u EU.  Vrijednost ulaganja u 35 hrvatskih profesora  u trogodišnjem projektu inGenious se procjenjuje se na 130 000 Eura, dok je vrijednost cijelog multinacionalnog projekta oko 4 milijuna eura.

Među 40 raznoraznih radionica i seminara na Ljetnoj školi, sudionici su od doc.dr.sc. Damira Kovačića, docenta na Medicinskom fakultetu, imali jedinstvenu priliku saznati o najnovijim istraživanjima u području medicinske neuroelektronike te su prošli radionicu o kiborzima u današnjoj tehnologiji.

Film New Europe zajedno sa Europa Cinemas provodi projekt Kino mjeseca.

Uzimajući u obzir izazove s kojima se pojedino kino susreće te uspjehe koje postiže po jedno kino je odabrano iz pojedine zemlje svaki mjesec.

S ponosom objavljujemo kako je titula kina mjeseca u rujnu pripala Kinoteci Zlatna vrata.
Razgovor s ravnateljicom Snježanom Lisičić pročitajte na stranicama FNE Europa Cinemas.

Kino - 13.09.

SPLIT FILM FESTIVAL

20:00 sati


SPLIT FILM FESTIVAL

Ostalo - 24.09.

OCEANOGRAFSKI INSTITUT

10:00 sati


Oceanografski institut

Ostalo - 25.09.

OCEANOGRAFSKI INSTITUT

9:00 sati


Oceanografski institut

Ostalo - 25.09.

EURO GASTRO FESTIVAL

11:00 sati


25.09.2014. u 11:00 sati Euro Gastro Festival otvara svoja vrata na splitskoj Rivi na kojem Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata predstavlja njemačku, francusku i britansku gastronomiju.

S ponosom vas pozivamo da pogledate naše polaznike trogodišnjeg programa srednje škole za zanimanje Kuhar/Kuharica na djelu.

Ostalo - 26.09.

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA

18:00 sati


26.09.2014.g. u 18:00 u Marmontovoj ulici u Spitu otvara se manifestacija Europska noć istraživača u kojem Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata sudjeluje kao jedan od suradnika. 

Ostalo - 29.09.

TRIBINA I FILM VENECIJANSKI SINDROM

19:00 sati


The Venice Syndrome / Das Venedig Prinzip, 2012. Andreas Pichler, 82 min. 

   Dokumentarni film "Venecijanski sindrom" govori o utjecaju masovnog turizma, prije svega ogromnog broja posjetitelja/ki sa kruzera, na svakodnevni život preostalih Venecijanaca/ki.

   Film iznimno dojmljivo govori o utjecaju masovnog turizma, prije svega ogromnog broja posjetitelja s kruzera na svakodnevni život preostalih Venecijanaca kojih se broj od nekadašnjih 200 tisuća u proteklim desetljećima smanjio na svega 58000.

   Nestajemo. Unatrag trideset/četrdeset godina bilo nas je 200 tisuća, sada nas je ostalo samo 58000. Procjene kažu da do 2030. godine nas, Venecijanaca, ovdje neće biti. Pomalo odlazimo na kopno jer gotovo nitko od nas ovdje ne može platiti kvadrat stana od 10 do 12 tisuća eura. Oni koji tu sada imaju stanove i kuće otvaraju prozore za Božić i uoči Biennalea početkom ljeta. Ako ne radite u industriji turističkih usluga ovdje drugog posla gotovo i nema. Godišnje nas „preplavi“ više od 21,5 milijuna posjetitelja s kruzera, grad to više ne može podnijeti, gužve su neizdržive, ali će nam ti brodovi, koji će u budućnosti biti još veći, i dalje dolaziti…

   Film prikazujemo zahvaljujući dubrovačkim kolegama i udruzi „Kinookus“ koji su prikazali film u Dubrovniku u veljači 2014. u okviru projekta "Krajolik kao baština". Nakon projekcije, voditelj projekta Ivan Viđen, popričao je s građankama i građanima Dubrovnika o tome kako je na njihov svakodnevni život utjecao dolazak kruzera i posjetitelja s kruzerskih putovanja.

Ostalo - 30.09.

MEĐUNARODNI DAN PREVODITELJA

18:00 sati


UDRUGA KURS

https://www.facebook.com/udruga.kurs/media_set?set=a.817167108326548.1073741865.100000997986990&type=1

Ostalo - 02.10.

PROMOCIJA KNJIGE "MJESEC IZNAD NILA"

18:00 sati


Promocija knjige "Mjesec iznad Nila" -  Mišo Sučević.

Ostalo - 14.10.

RUMUNJSKI TJEDAN

17:30 sati


Otvaranje ciklusa filmova "Rumunjski tjedan". Filmove predstavlja veleposlanik Rumunjske Cosmin Dinescu.

17:30 domjenak

20:00 film Filantropija

Tribine - 10.11.

KOORDINACIJE UDRUGA STARA GRADSKA JEZGRA

11:00 sati


Koordinacije udruga stara gradska jezgra

Ostalo - 10.11.

PREZENTACIJA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA

12:00 sati


Prezentaciju novog Zakona o zaštiti potrošača (NN 41/14), koju organizira HUP u suradnji s Ministarstvom gospodarstva.

Kino - 11.11.

SPLITSKA PREMIJERA FILMA "TEŠKA TAMA"

20:00 sati


U utorak, 11.11.2014. u Kinoteci Zlatna vrata održat će se splitska premijera novog filma Bore Leeja "Teška tama".

Program:
20:00  Uvod
20:10  Dokumentarac ''Teška tama – Behind the scenes''
20:25  Film ''Teška tama''

Nakon 2 godine stanke samouki sinjski glumac i redatelj Bore Lee snimio je novi film. „Teška tama“ kao i ostali fimovi iz opusa popularnog (trash) glumca bazirana je na borilačkim vještinama, a inspirirana filmovima Bruce Leeja.

Radnja filma vrti se oko potrage Bore Lee-ja i njegovih prijatelja za nestalim prijateljem Tedijem, kojeg su članovi bande teško ranili i ostavili u šumi. Uoči sinjske premijere Bore Lee izjavio je kako je film napravljen za svega nekoliko dana, ističući kako je riječ o akcijskom filmu s komičnim elementima, nikako akcijskoj komediji.

Osim nekoliko dosadašnjih Borinih suradnika, na filmu je radila uglavnom mlada glumačka ekipa iz Sinja i Splita, a nastao je uz podršku sinjske udruge mladih SKUP. 

Ostalo - 19.11.

ŠPANJOLSKA NOĆ U KINOTECI

20:00 sati


LA NOCHE ESPAÑOLA

VEČER ŠPANJOLSKE GLAZBE

"Udruga Academia Linguae osnovana je u travnju 2013. Članovi Udruge su naše kolegice, profesorice stranih jezika i sudski tumači. Cilj nam je promicanje kulturnih i umjetničkih dostignuća zemalja Europske unije i šire. Nadamo se potaknuti kulturno-umjetničko stvaralaštvo i jezično izražavanje kod mladih. Također želimo pokrenuti projekte s područja stranih jezika u suradnji s nadležnim institucijama te kulturnim organizacijama i drugim udrugama u cilju promicanja i unapređenja kulture, umjetnosti i jezika zemalja Europske unije.

Također radimo na:

- promicanju i unapređenju prevoditeljske struke;

- poticanju studenata i mladih stručnjaka da se bave proučavanjem jezične problematike;

- pomoć pri prevođenju;

- promicanju prirodnih, povijesnih i kulturnih ljepota Hrvatske;

- širienju svijesti o potrebi čuvanja kulturne baštine i sudjelovanja u njezinoj zaštiti;

- razvijanju programa međunarodne suradnje

- organiziranju kulturnih i umjetničkih događaja (priredbi, scenskih nastupa, izložbi);

- promicanju kulturnih i umjetničkih dostignuća i trendova zemalja Europske unije u Republici Hrvatskoj;


Grad Split svake je godine bogatiji za još jedan u nizu koncerata u sklopu tjedna talijanske kulture ili dana frankofonije s već svima poznatim večerima francuske šansone i talijanske kancone. Dvije mediternaske kulture koje nude pregršt autora za izvedbu i neiscrpno su vrelo glazbeno-scenske i uopće umjetničke inspiracije. Takvi i slični događaji toliko nadahnjuju i otvaraju vrata međunarodnoj suradnji koja nadilazi i same granice kulturne razmjene, te premosćuje sve one fizičke i metafizičke granice koje razdvajaju „ujedinjenu“ nam Europu.

Nadahnuti tim projektima, sjetili smo se jedne bliske nam zemlje, srodne našoj po mentalitetu njenih žitelja, gastronomiji i zvukovima prožetim strašću, zemlje poviješću premorene baš kao i što je naša Dalmacija opjevana u vječnim stihovima Ljube Stipišića Delmate. Takva zemlja zaslužila je da joj se posveti više od jedne večeri godišnje, ali i taj mali početak bio bi dobrodošao u paleti kulturnih događaja grada Splita.

Od maslinika Andaluzije plača, kako ju je slikovito opisao njezin najveći pjesnik Lorca, do zelenih brežuljaka kneževine Asturije na sjeveru i masivnih Pirineja na istoku, Španjolska je jednom riječju rudnik kulturnog bogatstva.

Novoosnovanoj udruzi Academia Linguae i našim članovima je golema čast i zadovoljstvo organizirati koncert španjolske glazbe u Splitu. Svjesni teške gospodarske i financijske situacije u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska već i cijeli svijet, jedan dio koncerta je volonterskog karaktera.

Večer će biti obilježena tradicijonalnom španjolskom glazbom u suvremenom ruhu, od narodne pjesme El Vito u izvedbi sopranistice Alme Mimice, pjesme Jota de la Dolores, koja se može smatrati gotovo himnom Španjolske, u izvedbi Katice Marinović, dvije izuzetno zahtjevne flamenco pjesme u izvedbi Ane Juranović, pa sve do pjesama koje predstavljaju nerazdvojnu sponu koja povezuje Latinsku Ameriku sa Španjolskom u izvedbi Anete Matulić i Ane Rušinović. Sve te izvrsne mlade pjevačice bit će popračene glazbom klavira (Ivan Božičević), gitare (Miro Alduk) i gudača (Damira Bašić, Marica Vilibić, Svjetlana Mandić). Sve to ostvarit će se uz pomoć tehničke podrške Udruge Combo koja je ustupila svoj razglas.

Večer je organizirana pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije u prostorijama Kinonteke Zlatna vrata u srijedu 19.11.2014. s početkom u 20:30h i ovom prilikom se zahvaljujemo na ukazanom povjerenju, kako županiji tako i Zlatnim vratima, odnosno ravnateljici Snježani Lisičić koja je prepoznala naš entuzijazam i predanost u promicanju stranih jezika i kulture.

Ovo je prvi projekt udruge Academia Linguae, a u vidu imamo još mnogo jednako zanimljivih projekata. Do sada nismo primili nikakva novčana sredstva i prvi put smo tražili financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije.

Svi članovi naše udruge su visokoobrazovane i stručne osobe. I na kraju važno je naglasiti da posjedujemo stručnost, predanost i snažnu volju da dodatno kulturno obogatimo i osnažimo grad Split.

IZVOĐAČI:

1. KOREPETITOR: IVAN BOŽIČEVIĆ
2. GITARIST: MIRO ALDUK
3. GUDAČI (VIOLA I DVIJE VIOLINE): DAMIRA BAŠIĆ, MARICA VILIBIĆ, SVJETLANA MANDIĆ

PJEVAČICE:

1. ALMA MIMICA
2. ANA JURANOVIĆ
3. KATICA MARINOVIĆ
4. ANA RUŠINOVIĆ
5. ANETA MATULIĆ"

Izložbe - 20.11.

OD STRIPA DO ANIMIRANOGA FILMA (I NATRAG)

19:00 sati


Različitost i raznovrsnost prije svega

"Izložba "Od stripa do animiranog filma (i natrag)" predstavlja 12 hrvatskih autora koji  su svoj rad posvetili stripu i animiranom filmu, ili bolje rečeno, koji su se posvetili  oživljavanju svjetova rođenih  tamo gdje se sastaju mašta i upornost, osobni senzibilitet i umijeće, talent i strpljenje. U Hrvatskoj djeluje 50-ak autora koji su se okušali u oba medija.

Hrvatski strip i hrvatski animirani film imaju tradiciju koja seže u 20-te, odnosno 30-te godine prošloga stoljeća i usko su vezani jedan uz drugoga od samih svojih početaka, pa sve do danas kada je to prožimanje najuočljivije. Animaciju, jer o animiranom autorskom filmu tada još ne možemo govoriti, donio je poljski emigrant iz Rusije, Sergij Tagatz, te 1922. godine započeo s radom na reklamnim filmovima te na animiranim sekvencama u dokumentarnim ostvarenjima. Iako se na žalost njegov rad nije sačuvao, čini se kako je animirani film, pa makar i reklamni, ipak prethodio stripu. Kada se, pak, pogleda ono što je sačuvano prvenstvo odnosi strip.

Velikan hrvatskoga stripa Andrija Maurović je 1935. nacrtao "Vjerenicu Mača" koja se drži prvim hrvatskim stripom, dok je prvi umjetnički animirani film nastao tek 1951. godine. Riječ je o "Velikom mitingu" braće Norberta i Waltera Neugebauera koji su svoj pečat dali i u stripovskom stvaralaštvu. Iako radovi pionira stripa i animacije, kao ni radovi nezaobilaznih Borivoja Dovnikovića Borde ili Nedeljka Dragića, ovaj put nisu zastupljeni na izložbi, potrebno ih je spomenuti kako bi se dobila što šira slika o vrijednosti i ulozi koju su ta dva medija imala i još uvijek imaju u hrvatskoj kulturi. U Hrvatskoj djeluje 50-ak autora koji su se okušali u oba medija, ali da bi na jednom mjestu predstavili sve osobnosti koje su povezane sa stripom i animacijom, na način na koji zaslužuju, bio bi nam zapravo potreban muzej - Muzej hrvatskoga stripa i animiranoga filma. No, dok se ta višedesetljetna ideja ne ostvari, izložba "Od stripa do animiranoga filma" donosi izbor radova, iz kojih nije moguće iščitati sve što je ostvareno na tom polju, ali je dovoljna za stjecanje uvida u važnost, ljepotu i raznovrsnost autorskoga pristupa i senzibiliteta.

Neki su se autori prije svega posvetili humoru (Dubravko Mataković, Dinko Kumanović, Marko Dješka, Matija Pisačić), drugi su se oslonili na poeziju i poetičnost (Krešimir Zimonić, Dušan Gačić), treći su pak odabrali pristup koji navodi na čitanje između redaka (Danijel Žeželj, Marko Maštrović) ili oni koji su kombinirali gotovo sve od navedenog (Milan Trenc). Hrvatski autori nisu zanemarili ni onaj vrlo važni segment, a to je rad za djecu (Darko Kreč, Ivana Guljašević), ali isto tako ni alternativne umjetničke pristupe (Irena Jukić-Pranjić). Tako ipak nastaje jedna šira slika koja obuhvaća više nego što bi se na prvi pogled moglo reći.

Table stripova i animirani filmovi koji su naselili prostor Kinoteke Zlatna vrata, gledatelju-čitatelju dat će prigodu vidjeti koliko su se autori približili samima sebi pretakanjem stripa u animirani film ili animiranoga filma u strip, te kako se zapravo snalaze u ta dva tako slična, ali za uzbuđenje ipak dovoljno različita vizualno pripovjedna medija.  "

 Božidar Trkulja

U dogovoru s Ministarstvom rada i mirovinskog sustavaHUP organizira savjetovanje na temu

novog Zakona o zaštiti na radu i do sada objavljenih pratećih pravilnika:

Pravilnika o ovlaštenjima za poslove zaštite na radu,

Pravilnika o osposobljavanju iz zaštite na radu i polaganju stručnog ispita, 

Pravilnika o izradi procjene rizika i 

Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu.

Savjetovanje će se održati dana 24. studenoga 2014.g. (ponedjeljak)  u

kinoteci Zlatna Vrata – Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata

Dioklecijanova 7, Split s početkom u 11,00 sati.

 PROGRAM

11:00 – 12:15 Predstavljanje Zakona o zaštiti na radu

                      (rasprava/pitanja)

12:15 - 12:30 Pauza

12:30 – 14:00 Predstavljanje provedbenih propisa

                     (rasprava /pitanja)

 

Predavači na savjetovanju bit će predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava:

Zdravko Muratti, voditelj Službe za zaštitu na radu i Darko Orač, viši stručni savjetnik.

Ostalo - 24.11.

KOORDINACIJE UDRUGA STARA GRADSKA JEZGRA

19:00 sati


GIST / ST ŠUŠUR - splitska kvaka 22

Postojanjem potrebe da se najzad jednom multidisciplinarno i sustavno pristupi planiranju razvoja povijesne jezgre grada Splita, GIST analizirajući tri primjera iz trenutnog načina upravljanja, upozorava na mane i nedostatke u sustavima zaštite i neplansko upravljanja koje već dugo godina ne dopuštaju pravilnu percepciju razvoja tako važnog prostora za grad Split.

Tribine - 01.12.

KOORDINACIJE UDRUGA STARA GRADSKA JEZGRA

19:00 sati


"KAKO UPRAVLJATI POVIJESNIM GRADSKIM JEZGRAMA"


"Suočeni s nizom nedoumica i dvosmislenih poruka koje dolaze iz institucija koje bi trebale štititi kulturnu baštinu i pridonositi u osmišljavanju perspektiva njezina korištenja, i struka i lokalne samouprave, ali i zainteresirani građani nalaze se pred izazovom osmišljavanja budućnosti povijesnih gradskih jezgri i zaštićenih područja. Naročito u krhkim sredinama izloženima pritisku turističkog razvoja, potreba da se zajednički odgovori na prijetnje postaje hitna, a izrada planova upravljanja, osim što je obaveza za graditeljske cjeline i pojedinačne spomenike pod zaštitom UNESCO-a, prilika je i da gradovi racionalno i trajno svoju baštinu sačuvaju, ali i od nje pametno  profitiraju. 
Sve ono što je loše za lokalnu zajednicu u konačnici postaje loše i za ukupno gospodarstvo. Turistička monokultura ne samo da pustoši povijesne jezgre, već izjeda i srž turističke ponude - prazne ljuske povijesnih gradova znatno su manje atraktivne posjetiteljima od živog grada u svim njegovim manifestacijama. Suvremeni trendovi dinamičke konzervacije te sugestije pristupa koji se nalaze u dokumentima Europske komisije i UNESCO-a, jasno traže održive modele zaštite pa je stoga jedan od ciljeva ove tribine podijeliti znanja i iskustva na kojima bi se oni temeljili.
Na splitskim i dubrovačkim primjerima namjera nam je raspraviti moguće modele izrade planova upravljanja povijesnim cjelinama i pojedinačnim objektima. O važnosti participativnog planiranja i međusektorske suradnje govoriti će stručnjaci i predstavnici zainteresirane javnosti, a tribinu će moderirati Diana Magdić iz Udruge TESERAKT za interdisciplinarna istraživanja.
Govore:
Dr.sc. Dražen Arbutina – ICOMOS Hrvatska
Svjetlana Jelavić Dean, dia - Društvo arhitekata Dubrovnik
Denis Orlić - Društvo prijatelja dubrovačke starine
Ivan Viđen - Srđ je Grad
Mr. sc. Mario Rovan - Građanska inicijativa Split
uz predstavnike Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zavoda za obnovu Dubrovnika i mnoge druge."

Ostalo - 03.12.

60. OBLJETNICA OŠ ŠPINUT

11:00 sati


U Kinoteci O.Š. Špinut organizira proslavu 60. obljetnice postojanja. Početak je u 11:00.

U Loggia-i će od 3.12. do 7.12. biti i izložba starih fotografija.

Ostalo - 04.12.

ZLATNA VEČER MATEMATIKE

17:30 sati


Matematički znanstveni izazovi

"Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo." (T. Soucie, prof.voditeljica nastavne sekcije Hrvatskog matematičkog društva, I. Katalenac, prof., potpredsjednica Hrvatskog matematičkog društva)

Kino - 12.12.

KOREJSKI VIKEND

20:00 sati


Povodom otvaranja ciklusa filmova Korejskog vikenda u Splitu u sklopu Turneje korejskog filma u Hrvatskoj 2014. Veleposlanstvo Republike Koreje, u suradnji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, imaju čast pozvati vas na projekciju filma Čovjek s planom (2014.) redatelja Si-heub Sunga u petak 12. prosinca 2014. u 20:00 sati u Kinoteci Zlatna vrata.

Ulaz je slobodan.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na piće dobrodošlice 30 minuta prije projekcije.

PROGRAM:

Dok je Kim Ki-duk provodio dane u osami izolirane planine, dokumentirajući svoju avanturu u Arirangu, neki drugi veliki korejski sineasti poput Chan-wook Parka (Stalker), Joon-ho Bonga (Snowpiercer) i Jee-woon Kima (The Last Stand) umjesto izolacije odabrali su migraciju. Nakon što su se već afirmirali na globalnoj festivalskoj sceni i postali 'it' face, bilo je pitanje dana kad će Hollywood prepoznati njihovu vitalnost. Jedino su tradicionalist Kwon-taek Im i modernist Sang-soo Hong, ti ultimativni miljenici festivalskih programera, ostali tvrdoglavo vjerni sebi. A ako se Zapad pojavljuje u Hongovim filmovima, to nikad neće biti Hollywood već Pariz kao hommage Jeanu Eustacheu (Noć i dan) ili Francuska u liku turistkinje Isabelle Huppert (U drugoj zemlji). Zato Turneja korejskog filma u Hrvatskoj 2014. više igra na u nas mahom nevidljivi korejski žanrovski mainstream, iako je riječ o komadima koji su imali veliki komercijalni uspjeh. Kultni Cheol-soo Jang (Supertajni zadatak), kojeg naša festivalska publika pamti po sjajnom horroru „Bedevilled“, nanovo dokazuje fini osjećaj za lokaciju, samo što izolirani otok sada zamjenjuje izolirani kvart s uskim uličicama u kojem se skriva prerušeni sjevernokorejski operativac čekajući naredbe i glumeći retarda (film je snimljen prema web stripu Jong-hun Choija iznimno popularnom među korejskim teensima). Sumanuti Chan-ik Lim (Policajac godine) slijedi najbolju tradiciju korejskih policijskih akcića garniranih finom dozom humora. A neodoljivi Si-heup Seong (Čovjek s planom) spaja rom-com estetiku s bizarnim gegovima u priči u kojoj se sučeljavaju red i kaos u slučajnom susretu opsesivno kompulzivnog muškarca i mlade glazbenice.(Dragan Rubeša - www.filmski-programi.hr)

PETAK  12.12.

20.00 ČOVJEK S PLANOM 

Peulraenmaen, 2014. Si-Heup Seong, 115 min.

Scenarij: Lee Jeong-A

Uloge: Jung Jae-young, Han Ji-min, Cha Ye-ryun, Jang Gwang, Kim Ji-young

                Svakodnevna životna rutina Hana Jung-seoka odvija se točno po planu. Zbog opsesivno kompulzivna poremećaja i straha od bakterija, društveno se ne snalazi najbolje. Radi kao knjižničar i život mu je veoma predvidljiv. Jedna od stvari koju nije mogao predvidjeti je zaljubljivanje. U obližnjem dućanu u koji redovno zalazi, radi jednako pedantna blagajnica kojoj odluči priznati svoje osjećaje.

SUBOTA 13.12.

17.30 SUPERTAJNI ZADATAK

Eun-mil-ha-gae eui-dae-ha-gae, 2013. Chul-soo Jang, 124 min.

Scenarij: Yoon Hong-gi, Jang Cheol-soo (prema web stripu)

Uloge: Kim Soo Hyu, Park Ki-Woong, Lee Hyun-woo, Son Hyun-joo, Park Hye-sook
                Troje sjevernokorejskih tajnih agenata živi u Južnoj Koreji čekajući upute za daljnje djelovanje. Svi su prošli posebnu obuku i iznimno su sposobni za terenski rad. Šetajući siromašnim kvartom u Seoulu, Won Ryoo-hwan je upoznao stariju gospođu koja ga je prihvatila kao sina i dala mu da živi iznad njezina dućana. U njemu ujedno zarađuje za život, a okolina ga smatra priprostim i smotanim mladićem. Drugi agent je Ri Hae-rang, koji nikad nije svirao gitaru, no pravi se da želi postati rock zvijezda. Srednjoškolac Ri Hae-jin isto nije ono što se čini...

   Baek Sang Art Awards 2014. Most Popular Actor

   Grand Bell Awards, South Korea 2013. Best New Actor

   Puchon International Fantastic Film Festival 2013. Citizen's Choice Award / Feature Film

20.00 POLICAJAC GODINE

Chae-po-wang, 2011. Lim Chan-ik, 117 min.

Scenarij: Lim Chan-ik, Choi Jin-won

Uloge: Park Joong-Hoon, Lee Seon-gyun, Lee Sung-mi, Kim Jeong-tae, Ko Ju-yeon

                Mapo i Seodaemun su dvije policijske stanice koje stalno međusobno uspoređuju rezultate natječući se za premoć. Na čelu Mapoa je Hwang Jae-seong, policajac s daleko najvećim brojem uhićenja među kolegama. Iako trenutno drži titulu "časnika godine", još čeka željeno promaknuće. Za razliku od njega, Jeong Ee-chan je završio policijsku akademiju i netom je izabran da bude na čelu Seodaemuna. Počinje njihovo natjecanje za slijedeću titulu "časnika godine" koja donosi i mnogo novca.

Izložbe - 15.12.

LIGA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI

19:00 sati


Humanitarna izlozba (Loggia).